Никола Стоянов
На снимката: Никола Стоянов. Снимка: БТА

Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, съобщи днес  служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той уточни, че ще има различни мерки в подкрепа на най-бедните хора. 

„Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари мястото на тяхната икономическа дейност да е в България. Още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лева във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, посочи той в ефира на БНТ.

Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните.“ В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята е да се намалява потреблението на горива“, допълни той.

„Лукойл“ е голяма компания и в момента е във фокуса на много интереси, за нас като българско правителство смятам, че са важни няколко неща – от една страна, да спазваме стриктно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга – стриктно да се грижим за интересите на българските граждани и компании“, каза още министърът на икономиката.

Въпреки това продължава да не е ясно дали договорките между служебното правителство и „Лукойл“ не нарушават европейските санкции срещу Русия. Кабинетът и компанията се разбраха тя да изнася горива, произведени от руски петрол у нас, в трети страни. Служебният кабинет твърди, че това не нарушава санкциите, Европейската комисия обаче не е съгласна. Стана ясно, че се водят и разговори по въпроса. Вижте повече.

Междувременно се заговори и за подводните камъни в устните сделки между „Лукойл“ и България – вижте кои са те.

Италия вече постави рафинерията на руския петролен гигант „Лукойл“ в Приоло, Сицилия, под „временно управление“ на държавата. Тук възниква интересният въпрос ще има ли служебното правителство на Румен Радев смелост да направи подобно нещо. Четете повече. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук