„Райънеър”, компания Ryanair

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Ройтерс“: САЩ отварят сухопътните си граници за ваксинирани през ноември

Съединените щати ще премахнат ограниченията по сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинирани чуждестранни граждани в началото на ноември, с което ще сложат край на историческите ограничения, действащи от март 2020 г., въведени за справяне с пандемията от COVID-19.

Световният печат

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас заяви в изявление, че администрацията следващия месец „ще започне да позволява на пътуващите от Мексико и Канада, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, да влизат в САЩ, включително за посещение на приятели и семейство или за туризъм, през сухопътни и фериботни гранични пунктове. “

Законодателите от граничните щати на САЩ похвалиха хода за премахване на безпрецедентните ограничения, които навредиха на икономиките на местните общности и възпрепятстваха посещенията между приятели и семейства в продължение на 19 месеца.

Неваксинираните посетители все още няма да могат да влизат в САЩ от Канада или Мексико по сухопътни граници. Длъжностните лица от администрацията на президента Джо Байдън подчертаха, че Белият дом няма да отмени заповедта, въведена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, която по същество прекъсна достъпа до убежище за стотици хиляди мигранти, които искат да влязат от Мексико.

Точната дата в началото на ноември, когато ще бъдат премахнати ограниченията както за сухопътни, така и за въздушни пътувания, ще бъде обявена „много скоро“. Вътрешната сигурност заяви, че администрацията създава „последователни, строги протоколи за всички чуждестранни граждани, пътуващи до Съединените щати – независимо дали по въздух, по суша или с ферибот“.

Припомняме, че  на 9 август Канада разреши достъпа на напълно ваксинирани американски граждани да влизат в страната.

Мексико също притиска администрацията на Байдън да облекчи ограниченията. Сенаторът Мария Кантуел заяви, че съобщението „ще осигури голямо облекчение за тези, които чакат да видят приятели и близки от Канада“.

Белият дом обяви на 20 септември, че Съединените щати в началото на ноември ще премахнат ограниченията за пътуване на пътници от 33 държави, включително Китай, Индия, Бразилия и по-голямата част от Европа, но само за напълно ваксинирани срещу COVID-19 лица.

BBC: Brexit: ЕС ще разкрие нови предложения относно Северна Ирландия

ЕС ще очертае нови предложения за частта от сделката за Brexit, която обхваща Северна Ирландия. Те ще обхващат митниците, селскостопанските храни, лекарствата и ролята на политиците от Северна Ирландия.

Световният печат

Настоящото споразумение избягва твърдата граница на остров Ирландия, като запазва Северна Ирландия в единния пазар на стоки в ЕС. Но това създава нова търговска граница с Великобритания, която според профсъюзите подкопава мястото им във Великобритания.

Предполага се, че предложенията включват уникална агро-хранителна сделка, насочена към рязко намаляване на проверките на продуктите, внасяни от Великобритания към Северна Ирландия. Ще има и споразумение, което да позволи продължаващият внос на охладени меса от Великобритания в Северна Ирландия.

ЕС също заяви, че ще промени законите си в опит да реши регулаторни въпроси, които представляват заплаха за доставките на лекарства за Северна Ирландия.

„Надявам се, че правителството на Обединеното кралство е сериозно да продължим партньорството“, каза ирландският външен министър Саймън Ковни .

Във вторник британският министър заt Брекзит Лорд Фрост предложи планове за изцяло нов протокол, който да замени съществуващия. Като част от тези планове правителството на Обединеното кралство иска да отмени предишното си споразумение относно надзорната роля на Европейския съд, който е най-висшият съд на ЕС. В споразумението се посочва, че Съдът на ЕС има юрисдикция да се произнася по въпросите на правото на ЕС в Северна Ирландия. Така например, ако е имало спор относно спазването на приложимото законодателство на ЕС, ЕС може да отведе Обединеното кралство до Съда на ЕС.

В реч пред дипломати в Португалия във вторник Лорд Фрост определи новия си правен текст като „по-добър“.

„Имаме кратка, но реална възможност да въведем нова договореност, която да потуши политическата криза, която се надига, както в Северна Ирландия, така и между нас“, каза той.

Очаква се двете страни да започнат интензивни преговори през ноември. Обединеното кралство заплаши, че ще задейства член 16 от протокола, ако не могат да постигнат споразумение., което би спряло части от протокола. 

CNN: Ryanair блокира пътници, които искат възстановяване на парични суми за пропуснати полети, поради локдаун

Ryanair отказва да превозва пътници, на които са били възстановени суми за полети, които са пропуснали поради локдаун. Мярката засяга хората, които са закупили билети без право на връщане на сумата. Става въпрос за полети на Ryanair, които са пътували график по време на пандемията.

Световният печат

Ryanair (RYAAY) заяви в изявление във вторник, че са засегнати по-малко от 1000 души, като добави, че „са избрали да не пътуват и след това са изискали незаконно възстановяване на такси чрез компанията си за кредитни карти“. Те ще трябва да „уредят непогасения си дълг“ с авиокомпанията, преди да им бъде разрешено да летят отново“. Клиентите, които са получили възстановяване директно от авиокомпанията, след като тя е отменила полети, няма да бъдат засегнати, казват от Ryanair.

Обратно плащане възниква, когато клиент оспорва плащане по своята дебитна или кредитна карта и транзакцията е отменена от тяхната банка, която възстановява парите от банката на търговеца. По време на локдауна, Ryanair и IAG (ICAGY) British Airways отказаха да възстановят суми на пътници за полети, които не могат законно да предприемат поради правителствените ограничения в някои страни, които забраняваха пътуванията. Авиокомпаниите предлагат ваучери или възможност за повторно резервиране.

MoneySavingExpert съобщава, че е разговарял с трима пътници, които са казали, че едва след като са резервирали нови пътувания с Ryanair са открили, че няма да им бъде разрешено да се качат на самолета, освен ако не върнат възстановените суми в размер на стотици лири. Един от пътниците е разбрал само три дни преди да пътува и смята, че няма друг избор, освен да плати на Ryanair или да рискува да загуби пари, похарчени за настаняване, коли под наем, тестове за Covid-19 и паркинг на летището.

И тримата пътници са поискали възстановяване на средства от American Express (AXP), след като Ryanair откаал да им върне сумата за полетите, които не са предприели през 2020 г.

В изявление, споделено със CNN Business, American Express казва, че преглежда всички искания за възстановяване „внимателно и справедливо и за всеки отделен случай с търговеца и картодържателя“. Visa (V) и Mastercard (MA) отказаха коментар.

Съгласно условията, публикувани на уебсайта си, Ryanair казва, че може да откаже да превози пътник, ако дължи на авиокомпанията пари за предишен полет. Пътниците се съгласяват с тези правила, когато резервират своите билети.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук