Джо Байдън талибаните
На снимката: президентът на САЩ Джо Байдън

„Нюзуик“- Талибаните искат САЩ да спазят обещаното от Тръмп

Талибаните предупредиха, че президентът Джо Байдън трябва да изпълни ангажиментите за мирни споразумения, поети от Съединените щати при неговия предшественик. В противен случай рискува да усложни и без това несигурната ситуация в Афганистан, пише „Нюзуик“.

С наближаването на крайния срок 1 май, определен в споразумението, сключено преди година от президента Доналд Тръмп  за пълно изтегляне на американските войски, говорителят на талибаните Мохамад Наим призова САЩ да се придържат към неговата дума.

„Няма съмнение, че придържането към споразумението и неговите разпоредби ще допринесе значително за прекратяване на войната и решаване на проблемите, защото това е резултат от огромни усилия“, каза Наим в изявление, изпратено до „Нюзуик“

САЩ участват в Афганистан, откакто финансират бунтовниците на муджахидините срещу подкрепяната от Съветския съюз интервенция за спасяване на разгроменото комунистическо правителство там през 80-те години. Загубата на Москва доведе до подновяване на конфликта между конкуриращи се фракции през 90-те години и нарастване на влиянието на  Ал Кайда и новопоявилата се формация на талибаните. Двете организации- тази на Осама бин Ладен и на талибаните станаха мишени в операцията на САЩ в района в отговор на атентатите от 11 септември 2001-ва година.

За почти две десетилетия на военни действия в района са загинали над 2300 американски войници. Убити са и десетки хиляди афганистански войници и цивилни. Много са жертвите и сред талибаните.

„Индипендънт“- Нови закони срещу екстремизма

Необходими са нови закони за справяне с „шокиращия и опасен“ мащаб на екстремизма във Великобритания. Това казва бившият ръководител на британското звено за борба с тероризма Сър Марк Роули, цитиран от „Индипендънт“.

По думите му екстремисти групи от всякакъв вид „действат безнаказано“, като използват пропуските между съществуващото престъпление от омраза и терористичното законодателство.

Оказва се, че във Великобритания всеки може да прославят тероризма и да предизвикат расова омраза без преследване и че някои участници в терористични нападения като ръководителя на атаката срещу лондонския мост Хурам Бът, е можело да бъдат арестувани по-рано, ако са били въведени по-строги закони.

Роули заяви, че е необходима спешна промяна, за да се запълни „опасната правна празнота“, която позволява терористите да радикализират все повече хора.

Естеството и мащабите на екстремизма, които в момента са законни, са шокиращи и опасни “, добави той. По думите му британското законодателство не е в крак със световните тенденции и с развитието на интернет връзките през последното десетилетие.

Роули също така призова за правомощия, които да дават възможност на правоприлагащите органи, регулаторните органи и правителствените органи да се справят с екстремизма на омразата.

“Политико”- Защо бедните плащат повече за ваксини?

„Политико“ продължава темата с ваксините. Според брюкселското издание Бангладеш, Южна Африка и Уганда  са готови да плащат повече за ваксината на Оксфорд / AstraZeneca, отколкото Европейския съюз.

Развиващите се страни са изложени на двойна опасност, докато се опитват да си набавят коронавирусни ваксини. Не само че им е трудно да осигурят проби, тъй като по-богатите страни ускоряват производството, но някои плащат и повече, се казва в публикацията.

Актуален анализ от кампанията ONE показва, че най-богатите нации са напът да получат над един милиард излишни дози. Подобни цифри накараха генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрееус да предупреди, че малките държави могат да „пропуснат ваксините, защото имат по-малка сила за договаряне от големите страни“.

Според Ройтерс Бангладеш плаща средно 4 долара на доза чрез Института  в Индия, който произвежда стотици милиони дози от ваксината Оксфорд / АстраЗенека. За сравнение ваксината за 27-те страни от ЕС струва 3,50 долара.

Би Би Си цитира генералния директор на здравното министерство, като посочи, че общите разходи са дори по-високи – 5 долара, като се вземат предвид допълнителните 1 долар на доза, заредени от Beximco, дистрибутор на ваксината в Бангладеш.

Междувременно Южна Африка плати по 5,25 долара за доза от Института в Индия. Същото се случи и с значително по-богатата Саудитска Арабия

САЩ плащат по-малко от Южна Африка, около 4 долара, директно на AstraZeneca. Бразилия плаща 3,16 долара на доза чрез друг производител, Fiocruz.

Това не се отнася само за ваксината  Оксфорд / AstraZeneca. Отчетените цени на BioNTech / Pfizer, Moderna и Sinovac също показват несъответствия, добавя „Политико“.

„Ди велт“- Бизнесът в Германия готви съдебни искове

Модните вериги и търговците на дребно в Германия  се борят да оцелеят по време на поредното блокиране на страната, пише „Ди велт“.

Модната индустрия засилва правния натиск за отворяне на магазините. От веригата  S. Oliver обмислят внасяне на жалба в съда.

„Оставихме възможността за съдебни искове отворена“, заяви главният изпълнителен директор Клаус-Дитрих Ларс пред „Ди велт“.

Бизнесът на S. Oliver не е претърпявал подобна криза от 50-те години.

В момента компанията губи по около милион евро  на ден.

Модната компания Breuninger вече  е завела дела в шест федерални провинции. Тя е готова да продължи съдебния процес, въпреки че до момента не е постигнала успех. В извънреден процес административният съд в Баден-Вюртемберг в Манхайм отхвърли молбата Breuninger да бъде разрешено да отвори отново магазините.

Позоваването от съда в Манхайм на факта, че дрехите все още могат да се продават чрез електронна търговия, не работи.

„Отчитаме голямо увеличение на продажбите в онлайн бизнеса, но това не може да компенсира загубите в стационарния бизнес. Това изчисление не работи“, казват от бранша.

Адвокати признават, че има сериозен ръст на веригите, които искат да заведат съдебни дела.

Второто блокиране на Германия от средата на декември създава огромни трудности за големи части от индустрията.

Надеждите са в 8-ми март, за когато беше обещано магазините да заработят отновон

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!