В САЩ се борят с екстремисти, в Европа – с ваксинацията, така може да се обобщят акцентите в световния печат.

The New York Times

Заплаха от екстремизъм на крайнодесни формации, окуражени от събитията в Капитолия преди месец, се надига в САЩ. За това предупреждават службите за Национална сигурност в страната

Предупреждението за тероризма на службите не посочва конкретни групи, които биха могли да стоят зад евентуални бъдещи атаки, но ясно посочи, че тяхната мотивация ще включва гняв от „президентския преход, както и други възприемани оплаквания, подхранвани от фалшиви новини“, ясна препратка към обвинения, отправени от президента Тръмп и преповтаряни от десни групировки, че изборите през 2020 г. са откраднати.

Министерството на вътрешната сигурност не разполага с информация, посочваща „конкретен, достоверен заговор“, се казва в изявление на агенцията. Издаденият сигнал е категоризиран като едно предупреждение за развиващите се тенденции в тероризма, а не като известие за предстоящо нападение.

Но служител от разузнаването, участващ в изготвянето на бюлетина в сряда, заяви, че решението за издаване на доклада се ръководи от заключението на ведомството, че мирното встъпване в длъжност на Байдън миналата седмица може да създаде фалшиво чувство за сигурност.

Politico

Усилието за ваксинация на Евроопейския съюз е подложено на натиск, пише „Политико”.

Определяно месеци наред като водеща европейска солидарност по време на пандемията на коронавируса, стратегията на Европейската комисия за съвместно снабдяване с ваксини в момента е критикувана като бюрократична, ограничаваща и бавна.

По-конкретно, критиката е срещу решенията на блока да приоритизира скоростта и да намали възможностите за маневриране бяха критикувани, че задържат реакцията на коронавирус.

Обобщението се базира на десетки интервюта с дипломати, служители на Комисията, представители на фармацевтичната индустрия и помощници на националното правителство. То описва подробно как Европейската комисия преодоля трудното начало да обедини и по-скептично държави към каузата,

Страните от ЕС останаха заедно, дори когато САЩ и Великобритания купиха, одобриха и започнаха да прилагат ваксини по-бързо. Резултатът: по-ниски цени, с по-голяма отчетност за производителите, но също така забавяне на доставките и нарастващо напрежение сред страните-членки на ЕС, недоволни от компромисите.

През последните 10 месеца от световната надпревара за ваксини ЕС често изоставаше на една или две стъпки. Преминаването към сигурни дози дойде само след предупреждения, че САЩ може да монополизират доставките.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Социалното неравенство по света се е увеличило двойно през 2020 година, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Това се доказва от проучване, публикувано от организацията за помощ и развитие Oxfam. За да се възстановят от икономическите последици от пандемията, на най-бедните може да са необходими около 14 години.

В Лондон изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер изрази мнението си по въпроса. „Мисля, че наистина се движим в неизвестното. В Oxfam от години измерваме нарастващото неравенство, но тази година то всъщност се е удвоило. Във всяка страна на Земята, може би във всяка страна поотделно, неравенството ще се увеличи. Освен това всичко се случва по едно и също време. Това никога не се е случвало. Така че не знаем какво ще стане по-нататък. Знаете ли, това не се е случвало откакто започнахме да регистрираме данни. И това се развива паралелно с климатичната криза“, заяви Бухер.

През последните две години, според Oxfam, отчетеното богатство на десетте най-богати хора в света почти се е удвоило, въпреки пандемията или поради нея, и е нараснало с около 1,12 трилиона долара. Жените са най-засегнати от нарастващото неравенство, особено жените от бедни семейства. Жените също съставляват около 70 процента от здравните и социалните работници по целия свят. Там те от своя страна са изложени на по-голям риск от заразяване с коронавирус.

Еl Pais

Новата космическа програма на Каталуния ще започне с изстрелването на от Казахстан, акцентира в своя водещ материaл El Pais. Испанският регион инвестира 18 милиона евро в противоречива инициатива за развитие на обещаващ икономически сектор

На 20 март, в 7.07 сутринта по испанско време, ракета ще излети от Байконур, в Казахстан, с първия космически кораб, построен като част от новата космическа стратегия, разработена от каталунското правителство, която се очаква да влее 18 милиона евро в програма през следващите четири години.

Това първо изстрелване ще подобри свързаността в испанския североизточен регион, докато втори наносателит, който трябва да излезе в космоса в края на тази година или в началото на 2022 г. Предвидено е той да предостави изображения на Земята и ще помогне в борбата с изменението на климата.

В края на октомври каталунското правителство обяви планове за създаване на собствена космическа агенция и развитие на нов сектор, който се очаква да създаде 1200 работни места. Малките сателити, които са с размерите на кутия за обувки, тежат между един и 10 килограма, са снабдени с технологии и са станали много популярни от 2014 г. насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук