медии, цензура

В почти 50% от случаите на нарушаване свободата на словото на Балканите, държавите са източниците на заплахи и насилие. Това каза генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес по време на конференция в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Свободата на медиите намалява в цяла Европа (…), но ситуацията в този регион е по-лоша, отколкото където и да било другаде“, каза още Гутиерес.

По думите му делът на физическите нападения над журналисти на Балканите е по-висок, отколкото другаде в Европа, като достига до една трета от регистрираните 79 нарушения на медийната свобода.

Председателят на ЕФЖ твърди, че журналистите от региона са изправени пред словесни атаки от политици, премиери, президенти, министри и полицаи, които подхранват насилието срещу тях.

Генералният секретар на ЕФЖ обвини правосъдието в различните страни за това, че не разследва бързо, ако изобщо разследва, случаите, повдигнати от журналистите, мнозина от които се опитват да съобщят за твърдения за корупция.

Наблюдатели на състоянието на медийната свобода информираха, че повече от една трета от всички нарушения на свободата на медиите, за които се съобщава в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят правителства.

В конференцията участваха журналисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, създадена от съответните правителства.

Британският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на британския парламент Тарик Ахмад каза, че защитата на журналистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона британски лири в подкрепа на независимите медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския независим портал tacno.net, каза, че тя е била нападана физически няколко пъти, но е изгубила всички дела, които е завела срещу нападателите си.

Припомняме, че подобни изводи бяха направени и в последния доклад на „Репортери без граници”. Конкретно за България, в доклада пишеше:

„В България се очакваше подобрение на средата за медиите, още повече, че през 2018г. страната беше ротационен председател на Съвета на ЕС. Вместо това настъпи обратното”.

В документа бяха цитирани някои от най-фрапиращите случаи в нашата страната, включително убийството на русенската журналистка Виктория Маринова и арестът на двама журналисти от независими медии, които разследваха злоупотреби с фондове от ЕС.

„Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени”, пише в доклада на „Репортери без граници”.

„Правителството продължава да разпределя средства от ЕС към медии при пълна липса на прозрачност, което се случва с огромна лекота. В същото време нараства съдебния тормоз над свободните и независими медии. Заплахите срещу репортерите също са се увеличили през последните месеци, а журналистиката вече е опасна професия в България”, се допълва в доклада.

България заема най-ниското място в класацията, сред държавите членки на ЕС. Страната постоянно е критикувана заради корупцията и неефективността на съдебната система. Журналистите в страната са мишена както на организираната престъпност, така и на властите, които вместо да ги защитават, злоупотребяват с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук