Тедрос Гебрейесус
На снимката: Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите страни да пуснат бустерни дози ваксина за коронавирус задълбочава неравенството в достъпа до инжекции, което удължава пандемията.

Здравната агенция на ООН отдавна предупреждава, че крещящата неравнопоставеност в достъпа до ваксините за Covid оставя много уязвими хора в по-бедните страни без нито една инжекция, докато по-богатите страни въвеждат широки програми за подсилване.

„Общите програми за подсилване вероятно ще удължат пандемията от COVID-19, вместо да я прекратят, като насочат доставките към страни, които вече имат високо ниво на ваксинационно покритие, давайки на вируса повече възможности да се разпространи и мутира“, заяви пред репортери генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Никоя страна не може да стимулира с бустерни дози излизането си от пандемията.“

Генералният директор цитира данни, според които в световен мащаб „около 20% от всички дози ваксини сега се използват ежедневно за подсилващи и укрепващи ваксинации“. Както подчерта Гебрейесус, липсата на равен достъп до ваксини в световен мащаб „струва живота на много хора“. „През 2021 г. 3,5 милиона души са загубили живота си заради COVID-19, повече от общия брой на случаите на ХИВ, малария и туберкулоза през 2020 г.“, каза той. Ръководителят на СЗО припомни, че коронавирусът убива около 50 000 души всяка седмица.

Коментарите му идват в момент, когато светкавичното разпространение на варианта Омикрон по света, след като беше открит за първи път в Южна Африка миналия месец, намали надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало. Новият вариант се разпространява с безпрецедентна скорост и вече е открит в 106 държави, съобщи СЗО.

Първите данни сочат, че силно мутиралият вариант е не само по-преносим от предишните щамове, но и може да избягва по-добре някои защитни ваксини, въпреки че допълнителните дози изглежда повишават нивата на защита. Тедрос заяви днес, че съществуващите ваксини продължават да осигуряват значителна защита срещу тежките заболявания от Омикрон.

„Важно е да се помни, че огромното мнозинство от хоспитализациите и смъртните случаи са при неваксинирани хора. Бустерите обаче не могат да се разглеждат като билет за продължаване на планираните празненства“, каза още той.

Стратегическата консултативна експертна група (SAGE) по имунизациите към СЗО заяви днес, че най-малко 126 държави по света вече са издали препоръки за бустери или допълнителни дози ваксини, а 120 са започнали да прилагат тези програми.

„Нито една държава с ниски доходи все още не е въвела програма за бустерна ваксинация. Според нашите прогнози запасите от ваксини трябва да са достатъчни за ваксиниране на всички възрастни в света през първото тримесечие на 2022 г. и за подсилващи ваксинации на рискови групи“, продължи генералният директор. „Едва до края на годината обаче доставките ще бъдат достатъчни, за да се направи широко достъпна бустерната ваксинация срещу COVID-19 за всички възрастни“, се казва в изявлението.

Приоритетно трябва да се ваксинират здравните работници, възрастните хора и други високорискови лица, които все още не са получили първата или втората си ваксина. Той припомни, че в Африка трима от всеки четирима здравни работници не са ваксинирани.

Генералният директор призова световната общност да даде приоритет на постигането „възможно най-скоро“ на 40-процентно покритие с ваксини във всички страни и на 70-процентно покритие до средата на 2022 г.

Covid може да стане ендемичен, но това не означава, че ще стане по-малко опасен. Това заяви от своя страна експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керхов.

„Вирусът продължава да се разпространява“, отбеляза тя. Ван Керхов обясни, че е вероятно вирусът да стане ендемичен и може би ще има сезонни разлики, но това не означава, че ще бъде по-малко опасен, а че ще се разпространява по-бавно. По нейни думи преходът към края на пандемията ще бъде постепенен, но сега сме в разгара на пандемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук