коронавирус

Новият щам на коронавируса SARS CoV-2 (VOC) вече е открит в 22 държави в Европа, заяви директорът на Европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге.

Както всички вируси, и този на COVID-19 се е изменил и е напълно обяснимо безпокойството от възможното му въздействие. Вече 22 европейски държави от региона на СЗО са „домакини“ на новия щам, каза той.

Известно е, че новият щам се разпространява по-бързо, въпреки, че предизвиканото от него заболяване е претърпяло сериозни изменения. SARS CoV-2 (VOC) се среща при хора от всички възрасти, но децата не попадат в групата на повишен риск.

Новият вариант с времето може да замени други, както се случва във Великобритания и все по-често в Дания, подчерта Клуге.

Ваксинирането срещу коронавирус ще бъде стрес-тест за солидарност в Европа

Хората все още помнят недостатъците на тази солидарност, когато имаше недостиг на лични предпазни средства. Сега се стигна до ваксината срещу COVID-19.

Световната здравна организация работи в всички държави по въпросите на солидарността, но „това ще бъде проверка за всички нас и особено за богатите страни, за да могат всички хора, които се нуждаят от ваксина, да я получат“, каза експертът.

Нито един регион не трябва да бъде изоставен, подчерта Клуге. Предвид ограниченото количество ваксини и нарастващия натиск върху здравната система, на първо място трябва да бъдат ваксинирани медицинските работници и най-уязвимите групи от населението.

По информация на Европейското регионално бюро на СЗО, през 2020 г. в 53 държави от региона заразяването с коронавирус е било потвърдено при 26 млн. души, от които са починали повече от 580 000.

В началото на 2021 г. повече от 230 млн. човека в европейския регион живеят в държави с наложена пълна изолация, а други са готови да обявят допълнителни ограничения следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!