Афганистанските сили за сигурност, талибани

Талибаните поеха контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан, съобщава ТАСС с позоваване на „Ройтерс“ и афганистански служител в превзетия град.

Според него „сблъсъци не се провеждат в Джалалабад сега, защото губернаторът се е предал на талибаните“. Длъжностното лице отбеляза, че градът е предаден, за да се спаси животът на цивилните.

Според различни източници радикалите контролират до 90% от територията на Афганистан.

САЩ и Канада с договореност за съвместни действия в случая с Афганистан

Министрите на отбраната на САЩ и Канада Лойд Остин и Харджит Сингх Саджан по време на телефонен разговор се договориха да поддържат тясно сътрудничество по проблемите в Афганистан, съобщават от пресслужбата на Пентагона.

„Министър Остин призна значителния принос на Канада за разрешаването на ситуацията в Афганистан и обеща да поддържа тясно сътрудничество в следващия период“, се казва в съобщението.

Освен това министърът на отбраната на САЩ благодари на колегата си за готовността на Канада да приеме 20 000 бежанци от Афганистан.

Както отбелязва пресслужбата на Пентагона, ръководителите на отбранителните ведомства на двете страни са одобрили две съвместни изявления: относно консултации по стратегически въпроси и относно модернизацията на общото им командване за космическата отбрана на Северна Америка.

От своя страна, пресслужбата на Държавния департамент съобщава, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял по телефона с канадския външен министър Марк Гарно. Страните са обсъдили и ситуацията в Афганистан, включително „дипломатическите усилия за прекратяване на насилието“ в страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!