прокуратура, арест, насилие

Една година след като прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, които ясно показват брутални кадри от полицейско насилие над протестиращи, тя взе случая под специален надзор.

Потресаващите кадри от официалните охранителни камери бяха излъчени в петък по време на парламентарната комисия, проучваща полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации миналата година. Показаните кадри предизвикаха вълна от възмощение както от политици, така и от обикновени граждани.

От МВР официално обявиха още м.г., че всички материали от дисциплинарната преписка са пратени на Софийската районна прокуратура. Няма данни и някой от полицаите, разпознати като участници в боя зад колоните на МС, да е привлечен към наказателна отговорност, макар че все пак има образувано разследване, става ясно още от административното дело. В събота от пресслужбата на държавното обвинение обясниха, че тепърва ще се запознават със записите.

Експертите, работили по дисциплинарната проверка в МВР, преглеждат записите и установяват, че на тях „се наблюдават действия по задържане на 7 граждански лица – шест от мъжки пол и едно от женски, спрямо три, от които видимо е използвана физическа сила и помощни средства – палка“. След това подробно описват трите жертви и стореното с тях. Посочено е, че един от младежите е бит и от младши инспектор жена. След побоя са им сложени белезници и задържаните са оставени да лежат по корем. Вещите лица стигат до извода, че полицаите могат да бъдат разпознати от кадрите.Разпознаването на част от тях прави зам.-началникът на Отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“. За всички тях дисциплинарната комисия приема, че са използвали физическа сила над нормативно установените предели и не са преустановили използването й след постигането на законната цел и поставянето на белезници на задържаните.

Припомняме, че редица политици реагираха остро на кадрите. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов призова всички замесени в кадрите с насилие да бъдат арестувани и осъдени. Христо Иванов поиска Бойко Борисов и Иван Гешев да понесат отговорност за насилието на протестите. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пък обяви, че ще запознае Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!