Христо Иванов коалиция
На снимката: Христо Иванов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да поемат отговорност за полицейското насилие по време на протестите миналото лято. За това призова Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“. Посланието е отправено във видео в профила му в социалната мрежа Фейсбук.

„Вчера, благодарение на работата на новосъздадената комисия относно насилието над протестите беше най-сетне публикуван един запис от камерата, който ясно показва бруталното насилие и унижение, на които бяха подложени българските граждани, младежи деца, протестиращи. Над милион души вече са го гледали, аз също го гледах и не мога да се побера в кожата си цяла нощ от гняв и отвращение. И днес съм тук на местопрестъплението, защото искам да кажа няколко неща – това е местопрестъплението не просто защото там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода, беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи, че могат да имат достойно гражданство, европейско и българско, а защото стана на прага на МС и ясно показва кой е отговорен.

Тук не става дума за ексцес, че някаква група полицаи са си изпуснали нервите, а за една целенасочена политическа поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тя включваше, както разбираме от работата на НС, масово подслушване, под скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат – държавен преврат, извършван от стотици хиляди български граждани, чрез основното човешко право – на протест, на искане на свобода и отчетност. Държавен преврат, който е възможен само, когато хората, които в този момент са яхнали държавата – Гешев и Борисов, смятат, че тя им е бащиния, че с всички средства могат да пазят своята власт. Именно тези комунистически текстове от НК, които не са били прилагани с десетилетия, те използваха, за да организират масово подслушване на всички, които са имали нещо общо с протестите. И вчера видяхме бруталното, организирано насилие“, пише още Иванов и се възмущава от предложението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Младен Маринов да участва в комисията, която разследва насилието.

Коментарът е от Фейсбук профила на автора.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!