Малките и средните търговци, и превозвачи на горива излизат на митинг-шествие в София днес. Те ще протестират срещу проектозакона за нефтените продукти.

Според вносителите целта на законопроекта е да се сложи край на сивия сектор при търговията с горива.

Промените затягат сериозно правилата, въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара.

Търговците на горива обаче твърдят, че проектозаконът е лобистки и ще доведе до фалита на 300 до 400 фирми.

Пред БНР председателят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Иван Кашилски отбеляза, че те са „за“ законопроекта, но не в този му вид. По думите му, изискваните в законопроекта банкова гаранция и капитал са непосилни за търговците.

„Той ни унищожава. По този начин ни натоварват много с непосилни средства, които ние ги нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции – тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече. Около 420 са българските фирми. На пазара ще останат само чуждите фирми“, каза Кашилски.

Според юриста, с когото търговците са се консултирали, този закон е в разрез с всякакви дори и човешки норми.

Кашилски посочи, че до момента единствено вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и е дал своята подкрепа.

Според него сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, вносителите и производителите. „Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна“, коментира още Иван Кашилски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!