Търговците на горива обявиха готовност за протестни действия. Те са недоволни от промените в Закона за горивата, който трябваше да влезе в сила в края на януари, но депутатите от парламентарната Комисия за борба със сивата икономика и кабинетът решиха да го отложат с половин година. За да бъде решениет окончателно, предстои гласуването му в пленарна зала тази седмица.

Големите вериги бензиностанции твърдят, че законът ще се „бори” със сивата икономика, но малките предричат фалити.

„Този закон няма да пребори сивата икономика. В този закон няма и едно действие, което може да спре сивата икономика и да влее пари в държавния бюджет. Този закон беше насочен към монопола и олигархията. Радвам се, че се намериха разумни хора в правителството, които осъзнаха грешката, която са допуснали  и взеха това решение да бъде спрян законът за шест месеца“, каза Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

След като дребните търговци на горива заплашиха с протести, министърът на икономиката Емил Караниколов внесе предложение до Народното събрание влизането в сила на промените в Закона за горивата да бъде отложено с шест месеца.

На днешната пресконференция търговците многократно благодариха на правителството и депутатите на ГЕРБ и ОП (без Емил Димитров-Ревизоро, който се обяви против) за това, че са чули исканията им и са отложили закона.

Те заявиха, че БСП е била единствената партия, която е отказала да се срещне с тях и да изслуша проблемите им и призоваха социалистите действително да се държат като социална партия и да ги подкрепят.

Търговците настояват, че през следващите шест месеца трябва сериозно да се работи. Те искат и да участват при промяната на текстовете, както им е било обещано от министър Караниколов.

И са категорични, че не искат оставка на правителството, не искат и политическо говорене, но са склонни да започнат масови протести.

 „Този закон беше гласуван вяло и без никакъв интерес. Нямаше никакъв дебат. Не бяха приети и нашите предложения между първо и второ четене за корекция на този закон. Този закон касае над 400 фирми. Ние сме за регистрация, но не за лицензионен режим”, каза още Симов .

Заплахите за протести са сериозни.

„Обличаме отново жълтите жилетки и сме готови да стигнем и до по-крайни неща като затваряне на граници и блокиране на пътища”, каза Георги Паничарски от организацията.

На пресконференцията стана ясно още, че Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива се е присъединило към една от най-големите работодателски организации у нас – КРИБ, чийто председател е Кирил Домусчиев.

Припомняме, че след като КРИБ заяви подкрепата си за дребните търговци на горива, Българската петролна и газова асоциация, чийто председател е шефът на „Лукойл“ Валентин Златев, възмутено се оттегли от организацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!