Промените в НПК са мислени да обслужват в голяма степен делото „КТБ“ и още много мераци на прокуратурата, която от години се спъва в процеса. Но измененията в Наказателно-процесуалния кодекс ще засегнат абсолютно всички граждани. Част от тези промени са направо вандалски.

Смисълът на наказателния процес е да се осъждат виновни хора, а не невинни по скалъпени факти – хора, които пречат някому, особено на властта и приближените й по бизнес линия, казва днес Татяна Дончева – авторитетен юрист, практикуващ наказателен адвокат, лидер на „Движение 21“. Оценката й за промените в НПК е част от интервю за Mediapool.

Срещу спешно гласуваните промени в НПК в последните предваканционни дни на парламента, без задължителното обществено обсъждане и без оценка за въздействието, което е незаконно, има остра обществена реакция.

Извънпарламентарните десни- и центристки партии, десетки неправителствени организации поискаха от президента да наложи вето на промените в НПК. Един от мотивите е, че има и противоконституционни текстове.  Президентът днес отказа да наложи вето на промените в  НПК.

Татяна Дончева конкретизира най-големите проблеми, които залага промененият наказателно-процесуален кодекс:

Един от най-големите проблеми с промените в НПК е отмяната на текста, който пречеше на прокуратурата да създава „вечни обвиняеми“. Сега прокуратурата можеше да ви разследва до една година за леко престъпление и до две години за тежко престъпление. След изтичането на тези срокове, вие в качеството ви на обвиняем, можехте да поискате от съда да ви гледа делото. Това е изключително важно. Не само за правата на човека, но и за нормалното функциониране на наказателния процес в разумни срокове и целенасоченото събиране на доказателства. Това пречеше на прокуратурата да държи на верижка неудобни хора. Правилото дисциплинираше разследващите. Сега „вечният обвиняем“ се завръща, защото тези ограничения са отменени, подчертава Дончева.

Сега мнозинството приема и че „повечето от сроковете по мерките за процесуална принуда към обвиняемите няма да текат, когато делото бъде спряно от прокуратурата. Макар депутатите да са добавили все пак, че задържането под стража не може да продължи повече от две години по дела за тежки престъпления и повече от година за леки престъпления. В същото време записват, че тези ограничения за задържане важат, само, ако не са налице основания за продължаване на задържането.

„Това значи, казва юристът, че някой може да реши, че са налице такива основания и обвиняемият да остане в ареста над две години. А какво остава с мерки като отстраняване от длъжност, забраната за пътуване в чужбина и други…“. Дончева предупреждава :

Създава се възможност за прокуратурата да образува дело с гръмка квалификация срещу абсолютно всеки, но да не извършва никакви следствени действия, да спре делото и да ви държи с наложена мярка отстраняване от длъжност до изтичане на абсолютната давност на делото.

Една от най-големите промени в НПК е въвеждането на разпоредителното заседание. Това бе защитено като мярка, която би трябвало да ускори процеса, защото само по време на това заседание съдът ще може да се произнася за процесуалните грешки на прокуратурата, коментира още Татяна Дончева и в този контекст се спира специално на възможностите за защита на правата на обвиняемия.

Как стоят нещата от гледна точка на правата на обвиняемите? Според новите текстове разпоредителното заседание ще предшества истинската фаза на съдебния процес. Това ще е последната фаза, в която пострадалите ще могат да си предявяват граждански искове и ще се конституират като частни обвинители. Това ще бъде последната фаза в процеса, в която подсъдимото лице и неговите защитниците ще могат да поставят въпроса за процесуалните нарушения до момента. След това нито първоинстанционният съд по същество, нито втората, нито касационната инстанция ще могат да обсъждат процесуални нарушения, извън онези по доказателствата.

Това е направо вандалско, категорична е Татяна Дончева.  

Нейните аргументи : Често хората се явяват без адвокати, защото не са много онези, които могат да си позволят защитници. В толкова ранна фаза на процеса няма как, ако не сте си наели защитник от самото начало на разследването, някой да хване допуснатите процесуални нарушения. Много често дори адвокати, които много добре познават делото, откриват в течение на процеса такива нарушения, категорична е Татяна Дончева.

За фокусирането на дебата за промените в НПК основно върху задачата : прехвърляне на делата за корупция по върховете на властта от Софийския градски съд в специализираните съдилища, Дончева казва :

Това се прави, защото това е съдът на Цацаров, където съдиите са преди всичко бивши прокурори или районни съдии. В този съд се прехвърлят всички дела на министри, депутати, шефове на агенции… Когато им дойде на главата на депутатите, тогава ще се сетят какво са гласували и в каква степен ще могат да се защитят, дори когато са прави.

Уважаемите върховни съдии обаче да не си мислят, че не може да ги опраска някой бивш районен съдия, завършил в „Магнаурската школа“ в Симеоново, иронизира Татяна Дончева замисъла на възлови нови текстове, вложени в НПК.

За новите облекчени условия за задържане под стража при задочно повдигане на обвинения, Татяна Дончева казва, че е работено специално и заради Цветан Василев, основен обвиняем в делото за КТБ. Въпросната матрица обаче, може да сработи за Цветан Василев,  но може да се използва срещу неограничен кръг от хора, сигнализира юристът. Обръща внимание и на „отделна, много тънка промяна“ в режима за специалните разузнавателни средства.

НПК вече дава възможност да се подслушват магистрати, а разрешенията да се дават от всеки съд, където някой прокурор си е намерил удобен човек.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!