Татяна Дончева
На снимката: Татяна Дончева

„Налице е проблем в конституционната процедура. Той беше създаден от ИТН. Той беше създаден не защото има важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици“. Това заяви от трибуната на Народното събрание Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Коментарът на Дончева е свързан с действията на председателя на НС Ива Митева, която вчера цял ден е подготвяла решението за гласуването на кабинета, предложен от ИТН с премиер Пламен Николов, а след това не го е подписала. Ето какво още каза тя:

„Налице е проблем в конституционната процедура. Ние населяващите тази зала независимо дали имаме причисляване в статуквото или в промяната, трябва с действията си днес, и с произнасянето на тези актове да направим така, че конституционната процедура започната и движена от ИТН да се финализира. И то по начин, който позволява даване на следващ мандат и ограничава възможност за оспорване на актове и процедури.

Смятам за проява на изключително детинщина и инфантилност вчера председателят на парламента цял ден да съставя акта, който днес прочете г-н Хаджигенов, а тази сутрин на председателския съвет, да каже, че няма да го подпише, след като първо го подписа, но на друг лист. Ние не сме деца в детска градина. Никой от нас стоящи тук, независимо в кой част на политическия спектър сме, не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура за първи мандат. Не знам какво си въобразяват тези хора, какво искат да покажат и на кого? Те не били проблем, а били решението. За кого и за какво решение?

Ако целта е да направим така, че всички институции да бъдат оплюти – това е пътят. Да правим абсолютно нелогични действия от началото до края. Начинът на водене на преговори постави въпроса пред българските граждани – тези хора всъщност какво искаха, да има или да няма правителство, или да сменяме парламенти като носни кърпички всеки месец. Аз смятам, че тук има нормални хора с различни политически възгледи, но като едни здравомислещи хора трябва да направим нужното да обявим конституционната процедура за първи мандат за приключена и да продължим нататък. Много ги било страх от дебат, ами той няма как да се избегне в парламента.

Автор на това съчинение е председателя на парламента, който трябва да се държи като председател при всички случаи, не като болонка на някои сценарист.

Парламентарната група на ИТН отказа да участва в дебата и гласуването, което трябва да сложи край на политическата криза, създала се около първия мандат. Аргументът за решението им е, че „това е фарс“. Според тях оттеглянето на Николов по лични причини, каквито изтъкна самият той, е напълно достатъчно мандатът да се смята за неизпълнен, а президентът Румен Радев да продължи процедурата като го връчи на следващата по големина политическа сила.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!