Хитлер

Джоджо Рабит – филмът, който Тайка Уайтити създава, е комедия, която разказва за времето на жестоките времена на нацизма и начина, по който възрастните повлияват на наивните деца да вярват в радикални идеи, съобщава ВВС. Филмът препуска между забавни и страшни сцени, между щастие и тъга. Комедия? С деца? За антисемитизма? И Хитлер? Такъв филм не се среща често.

Главният герой във филма, 10-годишният Йоханес Бецлер (Роман Грифин Дейвис), вярва, че нацистите са добрите в тази история. Той се забавлява като хвърля ножове и гори книги, докато е в лагера на Хитлеровата младеж. Йоханес е толкова обсебен от Фюрера, че Адолф е неговият въображаем най-добър приятел.

След като се връща от лагера, той разбира, че майка му укрива еврейско момиче и е изненадан да види, че това нечовешко чудовище, всъщност изглежда безобидно. В този момент той започва да се пита, дали всичко, което са му казали за евреите, е истина.

Филмът е изграден като приказка, в която се появяват и сцени на екзекутирани бунтовници, висящи от бесилки в центъра на града. Някои от зрителите със сигурност ще се оплачат, че това не е тема, към която трябва да се подхожда с присмех.

Премиерата на филма беше точно преди 1 месец, на 08.09.2019г. на Интернационалния филмов фестивал в Торонто.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук