След двегодишна пауза, заради епидемията от коронавирус, „Театър пред театъра“ се завръща. В навечерието на новия театрален сезон културната институция отбелзязва 100-годишнината от смъртта на народния поет Иван Вазов с редица събития.

В програмата са включени заглавия както от репертоара на театъра, така и гостуващи спектакли.

Кулминацията ще се състои на 22 септември – деня, в който Иван Вазов напуска този свят, с връчването на учредената от Народния театър Годишна награда за духовен принос на името на поета.

Тогава зрителите ще наблюдават и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл „Народът на Вазов“ с участието на пловдивската опера и прочутия български цигулар Светлин Русев.

Началото на програмата бе дадено снощи  (13-ти септември) със спектакъла „НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на Вазов. Представлението ще се играе и днес  (14-ти септември) с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на „Театър пред театъра“ посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински „ДВУБОЙ“ от Иван Вазов. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември.

На 17-ти септември от 18:00 ч.  ще бъде отбелязан Деня на София.

На 18 септември от 21:00 ч. „Театър пред театъра“ ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов – „О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ…“.

На 19 и 21 септември от 21:00 ч. сцената на „Театър пред театъра“ софийска премиера на сцената на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ ще има спектакълът „ПОД ИГОТО 1894-ТА“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

На 20 септември от 19:00 ч. на Камерна сцена Драматично-куклен театър „Иван Димов“-Хасково ще представи „ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ“, а от 21:00 ч. Театър „Българска армия“ гостува с „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.) и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „НАРОДЪТ НА ВАЗОВ“ от 21:00 ч.

Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!