Дисциплинарна проверка в полицията ще трябва да установи защо ГДБОП нахлу в дома на семейство с малко дете в столичния кв. „Левски Г”.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пред депутатите по време на изслушване в пленарна зала и обясни, че служителите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ от екип номер 9 са разбрали адреса сутринта преди акцията.

„Преди пристигане на място са обезпечили периметъра, въведени са коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7 екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в кв. „Левски“ Г“, посочи министърът

Вчера стана ясно, че на 5 октомври маскирани и въоръжени мъже от ГДБОП са разбили врата на семейство с 4-месечно бебе, повалили са членовете на семейството им и използвали електрошок за съпруга.

Скоро след това служителите установили, че са сбъркали адреса, като се оправдали, че „навигацията” ги е объркала.

Христо Терзийски разказа и детайли за акцията, които вече бяха обявени на брифинг на ГДБОП и спецпрокуратурата. Той припомни, че при мащабната акция е разбита престъпна група, която се занимава се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконнна банкова дейност, рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, както и имотни и финансови измами.

Потърпевшото семейство

Инцидентът е станал рано сутринта по време на акцията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) от началото на октомври, насочена срещу организирана група, занимаваща се с изнудване, лихварство, измами и разпространение на наркотици в няколко столични квартала.

Тогава бяха задържани 20 души, имаше претърсвания на много адреси, бяха повдигнати обвинения. За грешката стана известно впоследствие, като директорът на ГДБОП Любомир Янев съобщи, че се извършва проверка. Това е поредният подобен инцидент с антимафиоти по време на акция. През последните десет години имаше поне три подобни случая на сбъркани адреси и изплашени хора.

Пред Би Ти Ви потърпевшите разказаха подробности. „Аз се събудих в 6 без 5 от голям трясък, от бутане на външната врата (на входа). Показах се на прозореца и попитах: „Какво става? Кой бута?“ Един господин се показа и каза: „Тихо госпожо, ние сме от ГДБОП.“ Аз ги питам: „Къде отивате? Кого търсите?“ Вика: „Тихо, тихо, срещу Вас отиваме.“ Викам: „Как срещу нас отивате? Там живеят децата ми. Младо семейство, с дете, с бебе. (…) Виждам много хора с качулки, с автомати, започват да блъскат вратата, да разбиват, да крещят“, разказа преживяванията си Десислава Крумова – майка на жената, в чийто дом ГДБОП нахлуват.

Антимафиотите влизат и повалят двамата на земята и им слагат белезници. Мъжът твърди, че след като са му сложили белезници, са използвали електрошок спрямо него, удряли го по главата, а също видял, че ритали съпругата му, която наскоро била родила. След това го попитали дали се казва Станислав, а той отговорил, че не е този човек.

Тогава полицаите разбират, че са объркали блока, и излизат. Впоследствие при тях идва шефът на баретите, който се извинил, казал, че такива неща се случват, и посочил като причина грешка на навигацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!