Иван Хиновски
На снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

В момента страната ни няма нужда от нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ и днешното решение на правителството за даване на мандат на БЕХ за преговори с американски ядрени компании противоречи на българското законодателство. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Иван Хиновски. Става въпрос за въвеждане на модерна и много скъпа технология, като никой не е направил предварителен анализ за потребностите от нея, допълни Хиновски.

„Абсолютно нямаме нужда в този момент да се правят подобни стъпки, още повече, че те са неконституционни. Това се прави в нарушение  на енергийното законодателство първо, второ – какво значи мандат да води преговори и защо само с една страна, като четири страни разработват подобни технологии. Те са на много ранен етап и минимум след 10 години ще се появят на хоризонта пазарни образци т.е това според мен е един волунтаризъм, бих го нарекъл дори една енергийна анархия, защото дори и да има осъзната потребност, а тази потребност не може да бъде осъзната, трябва да бъде изчислена  т. е министърът трябва да възложи анализ на необходимите нови мощности. Няма такъв анализ, няма списък на необходимите мощности за строителство. Изведнъж се прескачат всички фази и се дава мандат за преговори с една страна, да САЩ са напред в разработването на малки модулни реактори, но те са много далеч от опитни образци. Аз съм изнасял доклад 2001-ва година на световна конференция в Египет за потребността от малки модулни реактори, забележете преди 19 години, в която съм дефинирал потребността и че те са подходящи за нашата система. Няма две менния. Но ние сме далече от процедурата за започване  на такова нещо, камо ли за мандат.“

Токът от подобен реактор ще е двойно по-скъп от произвеждания в момента от АЕЦ „Козлодуй“, допълни Хиновски.

„Тези технологии са нови, не намират пазар, защото все още са много скъпи. Целевата себестойност на енергията, целевата значи тази, към която компаниите които разработват ще се стремят, е между 50 и 150 евро на мегаватчас, което значи два пъти по-скъпо от енергията на АЕЦ „Козлодуй”. Най-евтиният вариант ще бъде много по-скъп от енергията от ВЕИ т.е това е какво да ви кажа една мечтана, модерна технология, която има много плюсове, но има и редица рискове“.

Цялото интервю гледайте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук