До края на 2025г. в България трябва да приключи пълната либерализация на енергийния пазар, посочи по време на дискусия в Парламента ресорният министър Теменужка Петкова.

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи министърът.

До края на март трябва да сме изготвили нужните законодателни текстове и промени, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка, заяви Петкова.

Според нея една от най-важните теми са уязвимите потребители. С Министерството на труда и социалната политика и в момента се работи по тази тема, финализират се текстове и критерии.

Пред експерти председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов направи презентация с основните стъпки, които предстоят до пълното либерализиране на пазара.

В представянето си той посочи, че след законодателните промени редица бизнеси, като фризьорски салони и ателиета, и занапред ще останат както досега на регулирания пазар.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук