На снимката: Теменужка Петкова

„САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката. Направихме сериозна крачка през последните 5 години, за да диверсифицираме източниците за доставката на газ. В края сме на реализацията на интерконектора с Гърция. Що се отнася до проекта „Балкански поток“ той се реализира с решение на НС и МС. Той е включен в енергийната стратегия до 2020 г. заедно с това България да участва в терминала за ВПГ в Александруполис, както и за газова борса. Всички те се реализират“. Това заяви в интервю за БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

И добави:

„Обясних на нашите американски партньори основните разлики на „Балкански поток“ спрямо други проекти – той изцяло се реализира от България и там не може да има влияние нито една друга държава. За нас е важно да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е възможно само, ако имаме необходимата инфраструктура. „Балкански поток“ се реализира изцяло според изискванията на ЕС по отношение на природния газ, обществените поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила“, подчерта Петкова.

На въпрос как ще реализираме тези мащабни проекти в година на криза, тя заяви:

„Тези проекти са на такъв етап, че вървим към техния успешен финал. Там където има забавяне, както е в случая с интерконектора с Гърция, гръцката фирма строител се опитва да го навакса“.

През октомври в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че Гърция е виновна за забавянето на интерконектора. Той обясни, че въпреки че към момента има как да получаваме газ от Гърция, директната връзка е много важна за българските граждани.

„Ако попитате който и да е от управляващите с недомлъвки ще ви кажат, че там се работи, но нещата са в много закъсняла фаза“, заяви Аталай.

България се опитва да построи интерконектора с Гърция вече повече от 10 години. От няколко години има натиск и от ЕС, и от САЩ да бъде изградена тази връзка, тъй като само чрез нея наистина може да се постигне истинска независимост от руската газ.

През последните месеци правителството се активизира и предприе реални стъпки по строителството на връзката. След 10 години държавата успя да стартира проекта. Предизборното обещание на премиера е, че догодина по тази връзка България ще може да получава алтернативна газ. Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, което беше дадено на 22 май 2019г. В началото на 2020г. Петкова обеща, че интерконекторът ще бъде готов до октомври.

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти.

През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa. Πлaниpa се oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно. Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa се yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция. Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

Няма нарушения при сметките за парно

На въпрос, защо отново получаваме високи изравнителни сметки за парното, след като цената на природния газ беше намалена, енергийният министър каза:

„Проверката на МЕ на сметките на топлинната енергия показа, че няма нарушения при нейното формиране. Приветстваме работата на „Топлофикация“ за превръщане на тези сметки в прозрачни. Проблемът бе комуникационен, нямаше проблем при формирането на изравнителната сметка на гражданите, могат да бъдат спокойни. Предстои да научим резултатите и от проверката на КЕВР.“

Попитана кога все пак ще видим намаляването на цената на „синьото гориво“ с 40%, Петкова заяви:

„От август 2019 до август 2020 г. ние се възползвахме от намаляването на цената на природния газ. В сметките си за топлинна енергия всеки гражданин може да види това по топлинната си сметка. „Булгаргаз“ и правителството предоговориха условията за формулата на цената, така че тя да бъде по-пазарна, а не да се включва само компонента петрол. Ако не бяхме направили това през юни цената щеше да бъде 40 лева, а българските граждани платиха 20 лева. Това е ефектът от предоговарянето, ефектът е 324 милиона лева платени по-малко“.

Големите енергийни проекти

Теменужка Петкова подчерта, че енергийната ефективност е един от основните приоритети при енергийната сигурност и преминаването към нисковъглеродна икономика.

„Когато говорим за енергийна ефективност не говорим само за жилищни сгради, а и за производствени сгради. Това е директна пряка подкрепа за икономиката и бизнеса“, посочи енергийният министър.

България е поставила ясни условия за така наречената „Зелена сделка“ на ЕС. Според нашето правителство този преход трябва да бъде плавен и съобразен с ситуацията във всяка страна.

„За нас въглищните централи са много важни. Трябва да извървим прехода плавно, за да няма сътресения за нашата енергетика и икономика“, заяви Петкова.

Политиките на правителството

За правителството е важно икономиката да функционира, да няма безработни и да се запази нормалният начин на живот, заяви Петкова. Тя увери, че държавата няма да бъде затваряна отново.

„Хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място. Правят се анализи на всеки сектор, за да бъдат възприети най-подходящите и щадящи мерки за икономиката. За нас е важно тя да функционира, да няма безработни и да запазим нормалния начин на живот“, заяви Петкова.          

Според нея „мерките, които сме предприели до момента, са адекватни, но хората трябва да ги спазват, ако искат да запазят своето здраве, а също така и да запазим самата икономика“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!