Тереза Мей, Брекзит
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще обяви оставката си на 24 май заради отказа на министрите от кабинета да приемат нейната позиция по Брекзит.

Информацията е на британския вестник „Таймс”, който се позовава на източници от правителството.

Според вестника, тя може да обяви  за оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди – председател на „Комитета 1922“, обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията.

Според Би Би Си и вестник „Дейли телеграф“ много поддръжници на министър-председателя са й отказали подкрепата, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумение с ЕС.

Според източници на Би Би Си в правителството, това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета по въпроса за Брекзит такава възможност не е била одобрена, съобщават медиите.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да доведат до знанието на Тереза Мей своята позиция и поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала.

Тогава последвала оставката на Андреа Ледсъм – лидер на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента.

В писмо до премиерът тя изрази несъгласие с курса й по въпроса за развода с ЕС.

Тази оставка може да е „смъртоносният удар за премиерството на Мей”, коментира „Скай нюз”.

Всички британски вестници, без изключение , днес споделят мнението, че тя напълно е загубила контрол над положението и допускат, че оставането й на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!