Британският премиер Тереза Мей отново категорично изключи възможността от провеждането на втори референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Втори референдум няма да има“, каза тя в интервю за вестник „Ди Велт“ и редица други европейски издания. „Британският народ взе решение да напусне ЕС. Ние ще направим това на 29 март 2019 г.“, увери Мей.

Осъществяването на решението за Брекзит, след резултатите от гласуването, е въпрос на доверие. „Смятам, че непременно трябва да уважим и осъществим това решение с оглед на доверието на обществото към политиците. Така смятам и мнозинството от депутатите“, посочи Мей.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 17 юни 2017 г. в белгийската столица. Година преди това 51,9% от жителите на Острова гласуваха на референдум против евроинтеграцията.

Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември тази година, след което постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския и британския парламенти. Самият Брекзит ще се състои на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, продължаващ до 31 декември 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!