Джузепе Конте
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Безпрецедентно действие на Европейската комисия – за първи път тя върна за пренаписване проектобюджет на страна-членка. Италианското правителство ще трябва да представи ново предложение за бюджет на страната си в срок от три седмици, реши днес Комисията.

По-рано днес премиерът на Италия Джузепе Конте, излъчен от популисткото правителство, съставено от партиите „Движение Пет Звезди“ и „Лига“, обяви, че страната му няма план „Б“ и ще продължи да настоява предложението за бюджет да бъде прието.

„2.4% (дефицит за БВП за 2019 г.) е таванът, който ние тържествено обещаваме да спазваме“, заяви Конте.

Малко по-късно отговаряйки на журналистически въпрос италианският премиер подчерта, че страната му няма да напусне ЕС или да се откаже от еврото независимо че възгледите му за италианския бюджет рязко се разминават с тези на ЕС.

„Четете по устните ми: за Италия няма шанс за Италекзит, или за излизане от Европа, или еврозоната“, каза Конте пред журналисти.

Oтĸaзът на ЕК да одобри бюджета на Италия идва след мeceци нa cпopoвe и нaпpeжeниe мeждy Pим и Бpюĸceл. B ocнoвaтa им ce ĸpиe твъpдe виcoĸият, cпopeд EC, дeфицит, зaлoжeн в бюджeтa зa cлeдвaщaтa гoдинa. Итaлия e нaй-зaдлъжнялaтa дъpжaвa в блoĸa cпopeд paзмepa нa дългa cпpямo иĸoнoмиĸaтa.

ЕК няма реални правомощия над националните бюджети на държавите-членки. Може обаче да последват санкции за страните, които изпълняват бюджети, които не са предварително одобрени от ЕС.

Тази мониторингова функция на Комисията се налага заради нуждата да се контролират европейските пазари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!