През хилядолетната си история, Пловдив винаги е бил на пътя на търговията и империите. Фактът, че и днес в града има богато етническо разнообразие, помогна да се превърне в културен център на Европа.

С население от над 345 000 души, включително с хора от турски, ромски, арменски, гръцки и еврейски произход, девизът на Европейската столица на културата за 2019г. „Заедно” е изключително подходящ.

Както изтъква заместник-програмният директор Гина Кафеджиян:

„Заедно” е пътят към по-интегрирана общност и това е нашата визия да направим културата по-достъпна”.

Подкрепена от 1880 доброволци, целогодишната програма на Пловдив 2019г. е наситена от театрални представления, танцови работилници и спектакли, инсталации.

„Всички отворени покани – около 18, 1 600-те предложения и 500-те одобрени проекти са насочени към стимулиране на децентрализирани, национални и международни партньорства, разширяване и развитие на публиката, участие на гражданите”, казва Кафеджиян.

Идеята е в почти всеки проект да има международно участия, а в около 60% от програмата се включват партньори от над 30 държави.

Европейска столица на културата е 8-годишен цикъл, включващ много етапи на развитие.

В художествената подготовка за 2019г., например, се включва и Училището за спектакли, което стартира през 2017г.

В него се включват като британски, така и ирландски и български партньори. Това е международна обучителна програма, чиято цел бе да предостави на артистите по-добро разбиране за целта и творческите възможности на празненствата на открито.

Предоставено беше пространство за критично обсъждане и разработване на нови идеи, за творческо мислене, разбиране на продукционния процес, натрупване и споделяне на умения по звук, пърформънс, 3D мапинг и сценография.

Бюджетът обаче се е оказал голямо предизвикателство.

„България не е най-богата държава в ЕС, следователно има по-малки финансови възможности за харчене. Европейското финансиране е само 1,5 милиона евро, затова всички останали средства, необходими за осъществяването на програмата, са от местния бюджет.”

Пловдив успя да събере около 9 милиона евро, което от своя страна доведе до паралелна инвестиция в инфраструктурни и обновителни проекти в общината. Досега са обновени две театрални пространства – Драматичен театър Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив – заедно със старата градска зона на Капана, за създаване на нов културен център.

През 2020г. се планира инвестиране в създаването на „устойчиво културно съдържание”.

Подобно на Олимпийските игри, титлата Европейска столица на културата представлява основен стимул за развитието на културата в приемащия град.

„Европейската столица на културата е най-обширният и приобщаващ културен проект в Европа. Тя има за цел да извади културата от периферията, да я сложи в ръцете на нестандартните културни активисти. В същото време, проектът се фокусира върху развитието на целенасочена и разширена аудитория, стимулира инфраструктурното развитие и промени. Устойчивото развитие и културната инициатива с добавена стойност не могат и не трябва да се случват изолирано, което се отнася и за Европейския съюз”, казва Кафеджиян.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!