Днес Гърция ще бъде парализирана заради обща стачка. Най-сериозни затруднения това ще предизвика за туристите, които ще се наложи да изчакат по пристанищата. Шофьорите на тирове също са блокирани по портовете.

Стачката е предизвикана от намерението на депутатите да приемат закон, който, според синдикатите, ощетява работниците.

Най-сериозно засегнат ще е транспортът – фериботи и товарни кораби остават на котва. Закрити са гръцките пристанища и за пристигащи плавателни съдове. Моряци и пристанищни служители блокират напълно морския транспорт.

За 24 часа спират и градските автобуси.  Железничарите съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната.

Не се движи първият лъч на метрото в Атина. Другите пътуват само за няколко часа. Тролеите и градската железница са с почасови протести.

В стачката ще се включат лекарите от държавните болници. Приемат само спешни случаи.

Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Туристите са принудени да изчакат края на стачката.

Гръцките синдикати протестират срещу обсъждан в парламента проектозакон за приватизация на транспорта и промени в трудовото законодателство.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!