Ветеринарите поставиха златна коронка на предния зъб на тигрицата Кара от зоопарка в Масвайлер, Германия, съобщи „Сън“. Сложната операция по възстановяване на зъба продължила 80 минути, след което красавицата получи блестяща усмивка.

тигрица, златна корона
Снимка: „Сън“

 

6-годишното животно преминало преди през две сложни стоматологични операции, но при скорошен преглед било забелязано, че на предния десен кучешки зъб има видими бразди и ветеринарите изразиха опасения, че зъбът може да се счупи всеки момент. На помощ бил извикан екип от международни експерти.

тигрица, златна корона
Снимка: „Сън“

Зъбът бил щателно почистен, преди да бъде облечен в злато. Спорeд разказа на 37-годишния биолог Флориан Айзерло, след почистването е имало и леко шлифоване на зъба, а след поставянето на коронката стоматологичният цимент бил изсушен с ултравиолетова светлина.

тигрица, златна корона
Снимка: „Сън“

Групата ветеринарни специалисти от Германия, Австрия и Дания свърши цялата работа за 80 минути.

тигрица, златна корона
Снимка: „Сън“

След три седмици Кара се върна към предишния си начин на живот и с удоволствие къса мръвки от костите. Биологът Ева Линденшмидт заяви, че всички от екипа на зоопарка са много доволни, че сега тигрицата може нормално да се храни и „да показва новия си златен зъб“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!