Бившият кандидат за президент на Беларус и опозиционен лидер Светлана Тихановская, коментирайки насилственото разпръскване на протестиращите в Минск днес, обяви началото на „национална стачка“ в републиката на 26 октомври.

протест в Беларус

Днес в 23.59 изтича срокът на „народния ултиматум“, който Тихановская преди това представи пред властите на републиката. Тя заяви, че ако исканията на опозицията не бъдат изпълнени преди това, всички предприятия в страната ще започнат стачка. Сред тези искания са оставката на президента Александър Лукашенко, освобождаването на всички политически затворници и прекратяването на „уличното насилие“ от силите за сигурност срещу протестиращите.

протест в Беларус

„Режимът отново показа на беларусите, че насилието е единственото, на което е способен. Но взривяването на светлошумови гранати сред тълпа от хора и под прозорците на родилните отделения не е проява на сила. Режимът не е готов да каже истината и да изпълни изискванията на хората. Този режим не е достоен за белоруския народ. Това означава, че този режим губи властта си. Затова утре, 26 октомври, ще започне общонационална стачка“, се казва в изявлението на Тихановская, публикувано в нейния канал в Telegram.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук