Светлана Тихановская
На снимката: Светлана Тихановская

След като по-рано днес стана ясно, че основният опонент на изборите на настоящия президент Александър Лукашенко Светлана Тихановская е избягала в Литва, тя публикува 2 свои обръщения в социалните мрежи. Докато в първото обяснява защо е взела това свое решение, едва сдържайки емоциите си обаче, във второто тя чете от лист, призовавайки хората да спрат да протестират и да признаят изборните резултати.

След посещение в ЦИК днес сутринта Тихановская е заминала за Литва. Малко след като беше потвърдено, че кандидатът за президент се намира там, представител на нейната кампания заяви, че Тихановская е била принудена да замине.

Около час след това се появи и първото обръщение на Тихановская, в което тя обяснява, че решението е било нейно и че най-важното за нея са децата ѝ, които бяха изведени в чужбина още преди изборите и нито един човешки живот не бива да бъде жертван заради ставащото в страната.

Във видеото тя говори, гледайки в обектива на камерата и едва сдържайки емоциите си.

Още един час по-късно обаче се появи ново видео, в което Тихановская чете обръщението си от лист, като не гледа към камерата. Видеото е публикувано в смятан за проправителствен канал в „Телеграм“, без уточнение кога и как е записан, пишат от Дневник. Тя призовава за спиране на протестите:

„Аз, Светлана Тихановская, благодаря на вас за участието в избора на държавен глава. Народът на Беларус направи своя избор. С благодарност и топлота се обръщам към всички граждани, които ме поддържаха през цялото време. Белоруси, призовавам ви към благоразумие и уважение на закона! Не искам кръв и насилие. Моля ви да не се противопоставяте на милицията, да не излизате на площада, за да не излагате живота си на опасност. Пазете себе си и близките си.“

Според противниците на Лукашенко обаче Тихановская е била накарана да прочете написаното на листа.

Припомняме, че един човек загина при протести в Беларус, докато хиляди излязоха по улиците на столицата Минск късно в понеделник, заявявайки, че Лукашенко е откраднал изборите от Тихановская, за да се барикадира за шести властови мандат.

Полицията е използвала гумени куршуми, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, а демонстрантите отвърнаха с камъни и фойерверки и изградиха импровизирани барикади, заявиха репортери на АФП, протестиращи и свидетели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук