Безредици Беларус

Валери Цепкало – бивш кандидат за президент на Беларус, заяви, че опозицията в страната ще създаде „комитет за спасяване на държавата” и ще предложи в него да влезе Светлана Тихановская.

В комитета ще влязат всички „заинтересовани” хора, а основните цели ще бъдат същите, които са съгласувани с щаба на Тихановская, когато са се обединили, съобщи той за РИА Новости.

„Разбирайки ситуацията със Светлана”, опозицията ще се обедини не около лидер, а около принципи.

Засега комитетът няма своя програма и център, а комуникацията се извършва основно дистанционно.

Бившият кандидат-президент заяви, че опозицията ще настоява международната общност да признае Светлана Тихановская да държавен глава на Беларус. Освен това ще се иска амнистия за всички политически затворници и за тези, които са арестувани по обвинения в „икономически” престъпления.

Такива има много, а в Беларус осъдените за икономически престъпления са най-голям брой в сравнение с останалите европейски страни, твърди Цепкало.

Щабът на Светлана Тихановская продължава работата си, въпреки отпътуването ѝ от страната, и отправи призив към гражданите да защитят своя глас по легален път без употреба на сила, заяви съветникът на Тихановская Олга Ковалкова.

Ситуацията е критична и вече два поредни дни хората излизат на улицата, за да защитят избора си. „Ние трябва да се откажем от насилието. Трябва да защитим победата по легален и ненасилствен път, защото човешкият живот е най-ценното, което имаме и което не се цени от властите”, заяви тя по време на пресконференция.

Припомняме, че на 9 август в Беларус се състояха избори за президент. По данни на ЦИК, безспорен победител в тях е настоящият държавен глава Александър Лукашенко с 80,08%, а на второ място е Тихановская с 10,09 % от гласовете на избирателите. Щабът на Тихановская заяви, че не признава обявените от ЦИК резултати.

След затварянето на изборните секции в различни градове на Беларус недоволни граждани излязоха на протест, а в Минск се стигна до сериозни сблъсъци със силите на реда. Милицията използва срещу демонстрантите сълзотворен газ, водни оръдия и шокови гранати.

В понеделник вечерта привърженици на Тихановская отново излязоха на протест, заявявайки, че Лукашенко е откраднал изборите, за да се барикадира за шести мандат.

Полицията е използвала гумени куршуми, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, а демонстрантите отвърнаха с камъни и фойерверки и изградиха импровизирани барикади.

Тази сутрин стана ясно, че Светлана Тихановская е напуснала Беларус и е пристигнала в Литва.

Според съветничката ѝ Олга Ковалкова, властите са организирали това пътуване, като Тихановская е отпътувала за Литва с ръководителя на предизборния си щаб Мария Мороз, която по-рано беше задържана от милицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук