Тихомир Безлов
на снимката: Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира, че има три хипотези за покушението срещу бизнесмена Емилиян Гебрев, което отново получи публичност през последните дни. Две от възможностите включват Русия, смята той.

Първата възможност според анализатора, която индиректно бе коментирана и от самия Гебрев, е нападението срещу него да е извършено от хора, които искат да придобият военния завод „Дунарит”. Ето какви според Безлов са останалите възможности.

„Номер две като хипотеза е вероятно някакъв руски интерес. Дали този руски интерес е частен, а ако че частен, той отново е свързан с въпросното предприятие „Дунарит”. По какъв начин – ние не знаем, но предположението е, че са използвани някакви бивши български агенти или агенти, които не са следвали линията на руската държава. Третата опция е това да е свързано с руската държава. Възможно е това да е някаква форма опит да се спре българският износ (на оръжия, бел. ред), който в онзи момент (в момента на нападението, бел. ред.) бързо започва да расте заради конфликта в Сирия и Ирак.”

Според анализатора към момента не може да се определи коя хипотеза е най-вероятна, поради малкото информация, с която разполагаме. Безлов заяви, че възможността Гебрев да е нападнат заради това, че оръжия, произвеждани от „Дунарит”, са изнасяни за Украйна през 2014 г. е малко вероятна, тъй като износът за този период не е толкова значителен, че да провокира действия от страна на Русия.

Експертът е на мнение, че не може да се изключи възможността българските служби да са се опитали да прикрият присъствието на руския агент на българска територия, но припомни, че той е бил идентифициран като такъв едва след нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Цялото интервю с Тихомир Безлов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук