ТикТок TikTok

Президентът Доналд Тръмп се съгласи да позволи на „Майкрософт“ да договори придобиването на популярното приложение TikTok, ако може да осигури сделка за 45 дни.

Интересът на американския технологичен гигант може допълнително да обтегне отношенията между САЩ и Китай, коментира Ройтерс.

„Тик Ток“ застрашавало националната сигурност?

Тръмп заяви в петък, че планира да забрани „ТикТок“ на фона на опасенията, че китайската му собственост представлява риск за националната сигурност заради личните данни, които обработва.

Предлаганата придобивка „ТикТок“, която може да се похвали със 100 милиона потребители в САЩ, би дала на „Майкрософт“ рядка възможност да стане основен конкурент на гиганти като Facebook и Snap I.

„Майкрософт“ притежава и професионалната мрежа за социални медии LinkedIn.

Тръмп отхвърли идеята за продажба на приложението на „Майкрософт“ в петък. Но след дискусия между него и изпълнителния директор на компанията Сатя Надела, гигантът заяви в неделя, че ще продължи преговорите за придобиване на TikTok от ByteDance и че има за цел да постигне сделка до 15 септември.

Това е крайният срок, поставен от Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати , който проучва сделките за потенциални рискове за националната сигурност.

Защо Тръмп даде на заден?

Тръмп е променил решението си след натиска от страна на някои от своите съветници и мнозина от неговата републиканска партия, каза един от източниците. Забраняването на TikTok ще прогони много от младите му потребители преди президентските избори в САЩ през ноември и вероятно ще предизвика вълна от правни предизвикателства. Няколко видни републикански депутати излязоха с изявления през последните два дни, призовавайки Тръмп да подкрепи продажбата.

„Майкрософт“ предупреди в изявлението си, че няма гаранции, че ще бъде постигната сделка.

Компанията напълно оценява важността на справянето с проблемите на президента. Тя се ангажира да придобие „ТикТок“ при условие на пълен преглед на сигурността и осигуряване на подходящи икономически ползи за Съединените щати, включително за Министерството на финансите“, се казва в съобщение на компанията.

На фона на влошените отношения между Съединените щати и Китай в сферата на търговията, автономността на Хонконг, киберсигурността и разпространението на новия коронавирус, „ТикТок“ се очертава като гореща точка в спора между двете най-големи икономики в света.

Пореден „лов на вещици“?

Държавният вестник „Чайна Дейли“ нарече ByteDance жертва на „лов на вещици“ от Съединените щати и заяви, че Вашингтон не е представил доказателства в подкрепа на твърдението си, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Според предложената сделка „Майкросотфт“ трябва да поеме операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Той заяви, че ще гарантира, че всички лични данни на американските потребители на TikTok ще се прехвърлят и остават в Съединените щати.

„Майкрософт“ може да покани други американски инвеститори да придобият миноритарни дялове в TikTok, добави компанията. Около 70% от външния капитал, който ByteDance е събрал, идва от Съединените щати.

Не е ясно колко “Майкрософт“ може да плати за TikTok. Ройтерс съобщи миналата седмица, че очакванията на ByteDance за оценка на приложението надхвърлят 50 милиарда долара, въпреки че натискът на САЩ за придобиването му може да понижи тази цена.

Какво спъва преговорите?

Основен проблем в преговорите ще бъде разделянето на технологията на „ТикТок“ от инфраструктурата и достъпа на ByteDance, за да се разсеят опасенията на САЩ относно интегрирането на личните данни.

Една от разглежданите идеи е да се даде на двете компании преходен период за разработване на технологии за „ТикТок“, които ще бъдат напълно отделени от ByteDance, каза един от източниците.

„Майкрософт“ заяви, че не възнамерява да предоставя допълнителни актуализации, докато не се постигне окончателен резултат от преговорите.

ByteDance беше оценена на $140 милиарда по-рано тази година, когато един от нейните акционери, Cheetah Mobile, продаде малък дял.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук