Европейският съюз е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 година, съобщава вестник Times, като се позовава на дипломатически източници.

Според източника на изданието, в рамките на тази отсрочка, Брекзит може да се състои на 1 или 15 ноември, през декември или януари, при условие, че договорът за напускане бъде ратифициран до изтичане на крайния срок.

В неделя британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо с молба до ЕС за отлагане на Брекзит, но без да го подписва.

Молбата беше придружена от второ писмо – този път с подписа на британския премиер, в което той посочва, че ново отлагане на развода между Лондон и Брюксел ще бъде грешка.

Джонсън е задължен по закон да поиска от ЕС удължаване на срока след 31 октомври.

Това се налага, след като на извънредното заседание на депутатите от Камарата на общините гласуваха „поправката Летуин“, която задължава кабинета да отложи Брекзит докато не бъде прието съответното законодателство.

Поправката беше подкрепена с 322 гласа за срещу 306 против и направи безсмислено гласуването по новата сделка на Джонсън, договорена на Европейския съвет през седмицата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви в „Туитър“, че е получил молбата за удължаване на срока за Брекзит. Той подчерта, че ще се консултира с европейските лидери за това „как да реагира на случващото се“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!