Македония, ЕС
на снимката: македонският премиер Зоран Заев

На 3 януари 2020 г. в Северна Македония ще бъде назначено новото служебно правителство, чиято задача е да проведе планираните предсрочни парламентарни избори.

На среща в неделя вечерта на политическите лидери при президента Стево Пендаровски, ръководителите на най-големите политически партии в страната се договориха да бъдат проведени предсрочни избори на 12 април 2020 година.

Това всъщност означава, че от 3 януари страната ще има нов служебен премиер от управляващата коалиция.

Вече се спекулира с името на Оливър Спасовски, който, ако бъде предложен от коалицията между СДСМ и най-голямата албанска партия ДУИ като лидер на правителството, да организира предсрочните избори.

След срещата, премиерът Зоран Заев коментира:

„Трябваше да бъде обсъдено как да се ръководи държавата след историческата грешка от Брюксел. Единодушното мнение е, че евроатлантическата интеграция е нашата цел, ние не приемаме алтернативи и желанието ни за членство остава. Оставаме на пътя на демокрацията и върховенството на закона. Втората тема на лидерската среща бяха предсрочните парламентарни избори. Предложихме 22 или 29 декември, за да преминем бързо през това и то в момент, в който нищо драматично не се случва, така че хората да изразят мнението си. Имаше реакция, че няма да има правителство в продължение на 100 дни, а след това предложения 29 март, 12 април, 29 април. Постигнахме консенсус за изборите, които ще се проведат на 12 април 2020 г. “.

Новият министър на вътрешните работи вероятно ще бъде назначен по предложение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ след консултация с управляващата коалиция.

Освен това опозицията ще трябва да определи нов служебен министър на труда и социалната политика.

В състава на това временно правителство ще бъдат включени и допълнителни заместник-министри на вътрешните работи и труда и социалната политика, предложени от управляващата коалиция.

Опозицията ще има допълнителни заместник-министри на финансите, земеделието и информационното общество.

Свързана новина:

ANSA: Зоран Заев подава оставка, разочарован от отношението на ЕС към Македония

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!