Историята на Джак и Роуз от филма Титаник е докоснала милиони сърца по света и несъмнено остава една от най-великите любовни истории на всички времена.

Но със сигурност си спомняте и друга сцена – бабата и дядото , които решиха да потънат заедно с кораба, лежейки в леглото прегърнати.

Всъщност, това е още една от истинските истории от кораба, която събужда много емоции. Двойката, която реши да умре така, както е живяла – заедно, всъщност е  Исидор Щраус, един от основателите на веригата магазини Macy’s (един от най- модерните и известни днес) и съпругата му Ида. Техният брак е бил уговорен от семействата, но любовта между бизнесмена с немски произход и момичето, което със семейството от Европа идва в САЩ да търси своето щастие, се е родила много бързо и е продължила до самия край.

Исидор и Розали-Ида се оженили през 1871 година. Бракът им продължава 41 години, а двамата стават родители на шест деца. Всички в тяхното обкръжение са ги смятали за сродни души, които невероятно са свързани един с друг.

Когато става ясно, че корабът потъва, Исидор отказва да се качи на спасителна лодка.

„Вижте, мистър Щраус, знаем кой сте, така че, вие получавате място на спасителната лодка”.

Исидор обаче отказва да се качи, докато не види, че всяка жена и дете имат шанс да се спасят.Така той изпраща Ида до една от спасителните лодки и се подготвя за сбогуване с нея. Ида обаче също отказва да се качи в малката лодка с думите:

„Живеем заедно от толкова много години. Живяхме заедно и ще умрем заедно.“

Няколко пасажери се опитвали да я убедят, но напразно. Ида качва камериерката си – Елън Бърд и дори ѝ дава своето кожено палто, за да я предпази от студа. Старата двойка остава заедно на кораба и прекарва последните си минути така, както цял живот – с достойнство и любов.

 В тяхна чест е построена паметна плоча пред един от магазините Macy`s в Ню Йорк.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!