Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

Страната ни е и все по-атрактивна и притегателна за чужди инвестиции заради стабилната икономика и ниските данъчни ставки. България произвежда все повече и изнася все повече стоки на външните пазари, каза вицепремиерът Томислав Дончев при официалното откриване на Българо-японски бизнес форум, който се провежда в София.

„България е известна с уникалната в много отношение селскостопанска продукция – розово масло, кисело мляко, вино, сирене. Както и с природата и културата. Това е много малка част от страната ни. Не трябва да пропускаме факта, че България е част от ЕС и общия пазар, който е най-богатият. Всяко нещо, произведено нас, има достъп до пазарите на всички страни-членки. Радостно е, че страната ни произвежда все повече и изнася все повече и повече хранителни стоки, особено горд съм от възраждането на информационните технологии и считам, че тук има огромен потенциал за съвместна работа“, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев припомни, че у нас има 5 действащи завода, но той иска повече и очаква нови и по-големи инвестиции в България. В замяна на това е необходимо допълнително съдействие от страна на правителството и то ще бъде осигурено.

По време на форума беше подписано и търговско споразумение между двете страни, което да доведе до засилването на отношенията между България и Япония.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че целта на бизнес форума е да засили стокообмена между двете страни, както и да се установят контакти между местни и японски фирми с цел иницииране на съвместни проекти. Според него това ще даде много възможности за подобряване на бизнесклимата в страната и ще даде възможност България да бъде презентирана пред другите държави.

Той допълни, че е много важно е да се покажат предимствата на България, както и да се акцентира върху това, че тя е изключително стабилна финансово и политически. Зам.-министърът подчерта, че безспорно предимство на страната ни са благоприятната данъчна система, квалифицираните кадри и ниската производствена цена, което всъщност интересува и привлича чуждестранните инвеститори към България.

Българо-японският бизнес форум е продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни по време на официалното посещение на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. и потвърдени по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук