Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

България има проблем с корупцията и той трябва да бъде решен от всички – на първо място от правораздавателната власт, после и от съдебната. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Ролята на медиите е когато се говори за борба с корупцията е, че общественият натиск води до разкриване на корупционни практики. Имаме стотици случаи на злоупотреби, в които сме реагирали без да е имало медийни сензации, допълни Дончев.

Когато окончателно приключи проверката на всички къщи за гости и бъдат открити злоупотреби с тях, трябва да бъдат върнати всички европейски пари, посочи още вицепремиерът.

Ще бъде отворена специална сметка, и ако ЕК наложи санкции по оперативната програма, финансирала къщите, България ще си плати глобата с парите от тази сметка. Контролът по финансирането на проектите за къщи за гости трябва да стане по-плътен, допълни Дончев.

По думите му скандалът с евтините апартаменти трябва да бъде разплетен докрай.

Преди време твърдях, че да научаваш информация за злоупотреби от вестниците, значи не си вършиш работата, допълни Дончев. Сега е факт почти всяка злоупотреба да се разбира от медиите; и затова е важно скандалът „Апартаментгейт“ да бъде разплетен докрай, смята вицепремиерът.

Вицепремиерът коментира и думите на президента Румен Радев, че у нас „се вихри безнаказаност“. По думите му „не е хубаво представители на държавата“ да говорят по този начин.

Според Дончев президентът Радев не трябва да е част от предизборната кампания, защото не е политическо лице, и защото не участва по никакъв начин в изборите за ЕП.

„Смятам, че президентът е активизиран – Вие преценете от кого“, допълни Дончев.

Има ли случай, в който е имало данни за нещо нередно и да не сме реагирали, попита Дончев. Той, както и премиерът Бойко Борисов, заяви, че има доверие на държавните институции, включително и на т. нар. антикорупционна комисия КПКОНПИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!