Томислав Дончев ГЕРБ

12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са само един от европейските инструменти, с които ще се възстановява икономиката от щетите, причинени от коронавируса, подчерта пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Сумата, която ще е на разположение на България до 2030 г. е 50 млрд. лв., посочи той и обясни, че става дума за кохезионната политика, директните плащания, Програмата за развитие на селските региони, 1,3 млрд. лв. за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза и 2,3 млрд. лв за т.нар „Справедлив преход“.

Новият програмен период започва с началото на следващата година, а амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца след обсъждане с всички заинтересовани страни.

Предложени са близо 100 проекта за повече от два пъти от разполагаемото финансиране, каза вицепремиерът.

Как ще се контролира усвояването на евросредствата?

„Има национални одитни органи и независимо от тях работещи европейски одитори, при данни за нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ“, обясни Томислав Дончев.

Той отбеляза, че сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар трябва да бъдат реформирани.

„Българската индустрия е много енергийно неефективна. За единица БВП българка фирма консумира 3,6 пъти повече енергия от средноевропейска фирма“, посочи Дончев.

Вицепремиерът обясни, че мерките ще позволят, например, подмяна на остарели машини, ремонти на индустриалния сграден фонд и т.н. Ще има и възстановяване на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради.

„Да спрем да я свеждаме само до пакетиране на сградите с фасадна изолация и дограма“, призова Дончев.

По думите му трябва да започнат да се монтират слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук