Вицепремиерът Томислав Дончев поиска от Брюксел да определи ясни и обективни критерии за върховенство на закона. Той бе част от парламентарния контрол днес и отговаря на въпроси на БСП за план за реформи, с които България ще кандидатства за средствата, отпускани от ЕС.

Дончев каза още, че страната ни не е договаряла конкретни реформи в сферата на правосъдието, след изпълнение на които България ще получи средства от ЕС по инструмента за възстановяване и устойчивост, които могат да бъдат до 6.2 млрд. евро.

Крум Зарков от БСП разкритикува Дончев:

„Загубата на доверие към правителството, че може да осигури честност при изразходването на европейските средства, може да се окаже проблем и при усвояването на тези пари, които трябва да помогнат при преструктурирането на икономиката ни и за преодоляване на последствията от тежката криза с коронавируса“.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев отговори, че е нужна и конституционна промяна:

„Тази енергия, която я има сред една голяма част от българското общество, което понякога е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Наша обща задача е това да го направим по най-добрия начин. Какво трябва да се промени? Законодателната рамка – дори в Конституцията, за да може държавата да е в състояние да изпълнява една от основните си функции – да въздава справедливост“.

Дончев добави още, че задача за връщане на усещането за справедливост има и Министерският съвет, и Народното събрание.

Колко ще получи България?

Общата сума, която ще е на разположение на страната ни от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията от коронавируса е близо 30 милиарда евро.  Вицепремиерът увери, че до края на годината или в началото на следващата България може да предложи национален план за усвояване на ресурсите от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19.

По думите му сумата от 30 милиарда евро е условна и за да бъде усвоена, ще трябва и сериозен план за действие. От БСП заявиха, че загубеното доверие към правителството ще се окаже сериозен проблем.

„Близо 9 млрд. лв. са по линия на кохезионната политика. Една голяма част са средства по линия на общата селскостопанска политика – имам предвид директни плащания както и инвестиционни мерки. Тези средства са програмирани през последните години“, посочи той.

Дончев поясни, че последният вариант на оперативните програми е бил изпратен до Европейската комисия през март 2020 г.

„На 20 октомври ще бъде изпратена доста по-зряла версия“, обяви той и посочи, че по отношение на програмата 2021-2027 г. се движим в първия ешелон държави в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук