Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Членове, бивши симпатизанти и кметове на ГЕРБ се присъединяват към партията на Цветанов. Това е факт, но изборите не са само технологии, заяви пред бТВ вицепремиерът Томисла Дончев, запитан дали бившият втори човек в партията Цветан Цветанов привлича при себе си активисти на партията.

Дончев обаче не смята, че това ще донесе изборни дивиденти на Цветанов.

„Подкрепата на гражданите не е само структури, тя е преди всичко доверие, идея, лица. Ако е успял да вземе част от актива на ГЕРБ дълбоко не вярвам, че ще успее да вземе част от подкрепата“, каза вицепремиерът.

Премиерът се присъедини към оценката, че напрежение има и обществото е разделено. Той изрази притеснения, че каквото и да се направи, винаги ще има недоволни. По принцип той не се разграничи от идеята на Красимир Каракачанов за експертно правителство, но се изказа за това по-резервирано.

„Напрежение има, едни българи са изправени срещу други българи. Когато удовлетворим едната група, това значи да разочароваме другата. Това е лошото на такива ситуации. Не знам дали едно такова експертно правителство, каквото предлага Каракачанов, ще свали напрежението. Кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорността. Когато имаме отговорите на тези въпроси, може да седнем да обсъдим това предложение. Нямам навика да си обсъждам отношенията с партньорите в ефир. Старият копнеж за политици експерти – добре, но сам като е експертът, не може да си върши работата“, каза Дончев.

Той смята, че продължаването на настоящото управление на фона на протести носи политически негативи на управляващите.

„Нещата не трябва да се превръщат в това сякаш управляваме на инат. Престоят ни в МС ни нанася щети. Не може основната цел на едно правителство да е да оцелява. То трябва да си върши работата. Да оцелява не може да му е цел“, каза Дончев.

Вицепремиерът засегна в телевизионната си изява и плановете за разпределение на средствата от ЕС за справяне с ковид-кризата. Той подчерта, че тези пари ще бъдат изарзходвани от средващите кабинети, но за това ще бъде съставен план от настоящото правителство.

„Огромният пакет от ЕС, за около 30 милиарда евро, ще бъдат харчени от следващите правителства. Той ще дойде в средата на следващата година. Това, което може да свърши правителството, е колкото се може по-бързо и качествено да се разработи адекватен план към финансиране, което не е безусловно… Подготвяме план за инвестирането на тези европари. Мощно инвестиране в енергийна ефективност в частния, и държавния сектор. Държавата трябва да помогне на българската индустрия да бъде енергийно ефективна, инвестиции в земеделието и иновациите“, разясни Дончев.

Относно обвързването на спазването на върховенството на закона с размера на европейското финансиране дончев каза, че не е намерен точен критерий кога има върховенство на закона и кога не. Той подчерта, че подкрепя „с две ръце“ да се обвърже отпускането на евросредства с върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук