Тони Блеър
на снимката: Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър

Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър определи предложението на правителството на Тереза Мей за Брекзит като „обречено на провал”, прогнозирайки, че то ще бъде отхвърлено от парламента.

В интервю за „Евронюз” Блеър каза, че направените през юли предложения „са най-лошите и няма да задоволят никого”.

Вариантът на британското правителство, който беше обявен от Мей в резидентцията й извън Лондон, предлагаше много по-мека версия за Брекзит от първоначално лансираната.

Планът предвиждаше Обединеното кралство да се придържа към общи търговски правила за всички товари, като продължи да хармонизира пазарните правила с тези на ЕС.

Освен това с този план бяха направени отстъпки за ролята на Съда на ЕС във Великобритания, както и облекчени митнически правила, които биха позволили на Великобритания да събира мита за вноса на продукти от ЕС, за да може по този начин да избегне твърдите граници.

Двама от британските министри тогава – на външните работи Борис Джонсън и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис напуснаха постовете си в знак на протест.

НАПЪЛНО ГРЕШНИЯТ КУРС

Според Белър Мей е „на напълно грешен курс. Разбирам защо се опитва да го направи, но смятам, че той е обречен на провал.”

„Това, което тя си мисли, е: вижте, трябва да направим Брекзит. Да, това не е добра идея, но трябва да го приключим, затова ще избера възможно най-мекия Брекзит, за да мога да кажа на хората, които гласуваха за излизане от ЕС, че това е свършено, но същевременно да защитя икономиката.”

„Това изглежда като умен компромис, но всъщност това е компромис, който няма да удовлетвори нито една от двете страни. Затова не мисля, че в този си вид предложението ще мине в долната камара на парламента. Мисля, че в крайна сметка парламентът ще отхвърли този вариант”, добави Блеър.

Очаква се британските депутати да гласуват предложението през октомври. Собствената партия на Мей – консерваторите са раздвоени по отношение на споразумението. В интервю за Би Би Си Дейвид Дейвис каза, че ще гласува „против”.

Освен всичко останало това предложение не впечатли и Брюксел. Това стана ясно от изявление на главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, в което той разкри, че е „твърдо против” предложенията на Мей за търговията.

В интервю за германското издание Frankfurter Allegemeine Zeitung Барние намекна, че някои от предложенията биха били незаконни и това би довело „до края на Единния пазар и на Европейския проект”.

Споразумението за Брекзит трябва да бъде постигнато през октомври, въпреки мнението на някои европейски дипломати, които твърдят, че сделката може да бъде финализирана чак през ноември.

„НАПЪЛНО Й СЪЧУВСТВАМ”

Блеър, който беше министър-председател на Великобритания между 1997 и 2007 г. и беше привърженик на оставането на Великобритания в ЕС, каза, че съчувства на Мей с оглед на това, че тя също агитираше за оставането на Обединеното кралство в ЕС, но в момента трябва да подготви излизането.

„Има нещо наистина забележително в ситуацията, особено като се има предвид, че Великобритания е зряла и сериозна държава, да има лидер и политическа класа, които водят страната по път, за който на всички е ясно, че не е добра идея”, каза Блеър пред „Евронюз”.

„Имам предвид, че никога не съм виждал подобен паралел.

Не мога да си представя да съм министър-председател и да трябва да кажа на хората: добре, ще направя каквото искате, въпреки че си мисля, че това е лоша идея”, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук