Тони Николов
На снимката: журналистът Тони Николов

Споровете между Македония и България няма да се решат от историците, а от политиците. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ журналистът Тони Николов.

„Трябва да се намери политическо споразумение. Мисля, че то се намира. Аз видях и премиерът Заев как реагира. Но работата на историците е много бавна. Представете си цялата тази история – Илинден, Гоце Делчев, сложният период между двете войни, ’41-’45, толкова пролята кръв, проектът на България в Ньой, четническото движение. Пейо Яворов в предсмъртното си писмо, по повод на Лора, до Тодор Александров говори за „майката Македония” и „моята България” – един българин от Чирпан, който няма македонски корени.  Всичко това, сплетено в едно, е много трудно да се обясни в учебниците. Хората и от едната, и от другата страна го чувстват и ще продължат да го чувстват със сърцата си.  Разбира се, има много наслоени обиди и тук, и там, и учебниците там от Югославския период, които са хванали много клишета. Но за всичко това трябва да мине време и да се води разговор. Никой не мисли, че това ще стане за пет или за десет години”, коментира Николов.

По думите му трябва да осъзнаем, че дори в миналото двете държави да са имали обща история, то днес те са различни.

„Вече имате друга държава, друга реалност, имате промяна. Както ние мислим, че нещата се променят. Хипотетично си помислете, тъй като не отдавна чествахме Съединението, че Източна Румелия беше останала гранична зона и беше създадена държава. За 50-60 години щеше да има румелийци, с които щяхме да говорим на един и същ език, но те имат отделна история“, каза Николов.

И добави:

„Трябва да го проумеем този факт, не само защото тя е била в състава на друга държава дълго време, но и защото, дори в периода, в който не е била, Македония също се е развила по отделен начин. Големият ни шанс да бъдем заедно е в рамките на Обединена Европа. Тогава границите ще паднат – и политическите, и икономическите граници ще паднат. Струва ми се, че истинският разговор ще започне след едно-две поколения”.

Цялото интервю с журналиста Тони Николов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!