Тошко Йорданов

Днес Тошко, Слави и сие отново изненадаха българската общественост. Този път обаче не с пост или лайв във Фейсбук, а с истинска пресконференция в БТА, на която заявиха най-малко 3 важни и запомнящи се неща.

Първото от тях е, че оттеглят спорния Николай Василев. Освен това от ИТН ще предложат и ново правителство, но и този път няма да се консултират с никого. Съставът му пък, както стана ясно, ще узнаем, „когато му дойде времето”. Второто важно нещо, което научихме от пресконференцията е, че от ИТН няма да искат подкрепата на никоя друга партия и ще разчитат единствено на своите 65 депутати. Третото още по-важно нещо е, че ако тяхното предложение за правителство не мине, те вероятно няма да подкрепят никое друго правителство.

Взимайки предвид тези 3 откровения практически от ИТН не оставят особен избор на останалите партии, представени в парламента, но пък им прехвърлят отговорността за сформирането на правителство.

Разбира се, това поведение по-скоро прилича на политически рекет, отколкото на разговори, камо ли пък на „смяна на модела” и най-вероятно партиите на протеста няма да подкрепят шоуто на Слави. Винаги обаче остава възможността такова правителство да бъде подкрепено от Бойко и Доган, въпреки клетвите на Слави, че няма да приеме такава подкрепа. Впрочем, практически невъзможно е да получиш подкрепа в пленарната зала и да се откажеш от нея. Да не кажем, че изглежда и нелепо, макар че много политици през последните месеци разказваха от кой няма и от кой ще приемат гласове.

Изобщо, поведението на сценаристите ни води към два възможни изхода. Първият е предсрочни избори. Другият – скрита подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Вярно е, че българското общество е политически незряло и за пореден път гласува емоционално и наивно, но дали заслужава толкова нелеп сценарий остава да видим…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!