Калин Стоянов
Калин Стоянов

Вече близо месец няма реакция от страна на властите по повод информацията, че настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов, като директор на ГДБОП е общувал с екзекутирания Мартин Божанов – Нотариуса.

Разследването беше публикувано на 11 март от bird.bg и от него става ясно, че има засечени разговори от мобилно приложение от телефона на Калин Стоянов – това става ясно от трафичните данни на разговорите му, придобити от досъдебно производство срещу него.

В същия ден, час и минута от същото приложение разговор е провел и Нотаруса.

Двамата провеждат разговор по едно и също приложение, започващ в едно и също време и с еднаква продължителност, обобщават от bird.bg. Няма данни с кого са говорили Стоянов и Божанов, но вероятността те да са провели два отделни разговора с трети лица, а не помежду си, клони към нулата.

Не съм оптимист, че комисията „Нотариуса“ в Народното събрание ще постигне резултати, коментира в предаването „Неделя 150“ на БНР журналистът Николай Стайков, който е съосновател на Антикорупционния фонд.

Той постави въпрос защо от един месец няма никаква реакция на публикацията на bird.bg.

„Говорим си с Господ“: Кой е разстреляният в София Мартин Божанов – Нотариуса

„Това би било скандал във всяка една нормална държава и би било тема номер 1 в медиите до изясняването на тона дали е вярно, или – не. Видяхме изкривяването на цялата политическа система – този въпрос просто не се повдига“, коментира Стайков.

Той подчерта, че на върха на МВР в момента има назначения, посочени от ПП-ДБ:

„Има директни доказателства, а мълчаливо беше и потвърдено. Обещанията за борба с корупцията не могат да бъдат само предизборен лозунг, а при първият досег с важна власт това да се забравя. Във всяко съобщение на МВР по случаите „Петьо-Еврото“ и „Нотариуса“ има една стъпка напред и няколко назад“, обясни той.

Стайков посочи още, че от документите, по които има досъдебни производства, излизат имената на началници на прокурорите, които трябва да разследват.

„В документите, по които има образувани проверки или досъдебни производства, излизат имената на самите началници на редовите прокурори, които трябва да разследват. Накрая остава едно голо обещание от прокуратурата, че няма никаква форма на натиск. Ние от АФК можем да изброим поне 25 начина, по които един административен ръководител може да влияе – и то по законен и по невидим начин, върху обективността на едно разследване“, уточни той.

По думите му назначаването на допълнителни прокурори е един абсолютно законен начин да се влияе върху едно досъдебно производство.

Стайков подчерта, че АКФ внимателно следи какво се случва с няколкото източника на веществени доказателства по двата случая – „Осемте джуджета“ и „Нотариуса„:

Всички пътища водят до Барселона: Близка до Нотариуса прокурорка с апартамент за 1 млн. лв.

„В тези две най-важни досъдебни производства на прокуратурата, които са от най-изявените дълго действали групи на влияние в съдебната система, се говори съвсем откровено за компрометиращи записи с магистрати и висши полицаи.

Като се отворят документите, това се говори абсолютно директно и свободно. Говори се за различни видове компрометиращи записи – най-вероятно става дума за основно два вида записи, които са свързани с корупция и с директно компрометиращи ситуации.

Най-голямото ни притеснение е дали това (флашки, дискове, компютри) няма да се покрие и да изчезне или просто да бъде изтрито, защото голяма част от корупционното влияние в съдебната система се оказва осъществявано точно по този начин.

Няма как да очакваме такава ценна стока, която директно може да бъде конвертирана във влияние в съдебната система, да изчезне просто, а по-скоро някои ще се превърнат в някаква друга група на влияние или ще възкръсне някоя от старите“, коментира още Николай Стайков.

Гешев: Нотариуса е бил сътрудник на полицията и е имал протекция

Журналистът посочи, че директната връзка между политици и съдебната система се осъществява през избора на главния прокурор, „от който, заради много силно изразената йерархия в прокуратурата, се получава директното влияние в цялата прокуратура, оттам и съдебната система„:

„Директен агент на политическо влияние в прокуратурата е фигурата на главния прокурор“, подчерта журналистът.

Според него групите на Петьо-Еврото и на Мартин-Нотариуса не са просто два различни отбора, които са се срещнали на върха:

„По силата на негативната селекция в съдебната система нагоре отиват точно приятелите на тези хора. Излезе името на магистрата Георги Ушев, който след това стана председател на Специализирания съд, а той отговаряше точно за най-големите корупционни дела“, припомни Стайков.

Той съобщи, че в някои от следващите документи, които АКФ ще публикува, ще има много по-директна връзка от споменатата с Ушев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук