Започва да функционира нова платформа за достъп до обществена информация на всички администрации. От следващата седмица всеки може да подаде запитване и да види отговора си публично, обясни Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията в МС“. Проектът е разработен със средства по ОП „Добро управление“ на стойност около 300 000 лева.

„Проектът е нов както за България, така и за целия ЕС, защото, доколкото знаем, няма друга такава платформа в европейските държави. Платформата представлява още един допълнителен канал за отправяне на заявления и получаване на отговори“, разказа директорът.

Всеки заявител може да проследява хода на преписката по отношение на неговата заявка. Новото спрямо съществуващите вече платформи за комуникация е, че отговорът става публичен и други граждани могат да го видят. Единствено е заличено името на подателя.

„Това се прави по силата на философията, че обществената информация е достояние на цялото общество. Както един човек има право да получи отговор от администрацията, така и останалите имат право да я видят., Т.е. вече не затваряме комуникацията между едно лице и администрацията“.

Друго предимство на платформата е, че позволява достъп до аналитични справки относно това колко отказа са направени от администрацията и на какво основание.

Според Божанов за медиите платформата е полезна с опциите за търсене и получавне на справки за различни злободневни и пиперливи въпроси, които задават гражданите.

Платформата за достъп до обществена информация може да се види на сайта https://pitay.government.bg/PDoiExt/

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!