Доналд Тръмп
на снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американската ваксина срещу коронавируса може да е готова след три или четири седмици. Това обяви американският президент Доналд Тръмп  в ефира на телевизия АВС.

„На предишните администрации щеше да им отнеме години, за да получат ваксината. А остават няколко седмици, преди да я получим. Може да са три до четири седмици“, каза Тръмп.

Преди това правителството на САЩ предостави на британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca” 1,2 млрд. долара за разработване на ваксина, освен това администрацията на Вашингтон отпусна и 486 млн. долара на американската биотехнологична компания „Moderna” и 456 млн. долара на фармацевтичната компания „Johnson & Johnson” за тези цели.

„Merck и Pfizer” също разработват коронавирусна ваксина в САЩ. Общо администрацията на САЩ е инвестирала 12 милиарда долара в тези проекти, гласи официалната информация от Белия дом.

Вчера в САЩ беше публикувано проучване сред американците, което показа, че 52% от анкетираните  не вярват на коментарите на президента относно ваксините.

В същото време Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу Ковид-19. Лекарството е разработено от NITsEM в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Ваксината бе наречена Sputnik V.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!