Тръмп Ким
на снимката: Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп

След историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и емблематичното им ръкостискане, стана ясно и какво е съдържанието на мистериозното споразумение, което двамата подписаха. Тръмп и Ким се договориха да работят заедно за пълна денуклеаризация на Северна Корея. В замяна Вашингтон ще предостави гаранции за сигурност на стария си враг, съобщава „Ройтерс”.

Все пак около подписания документ са известни много оскъдни подробности.

„Президентът Тръмп се ангажира да предостави гаранции за сигурността на КНДР, а Ким Чен-ун потвърди непоколебимото си решение да денуклеаризира Корейския полуостров”, се казва в изявление.

Тръмп заяви, че очаква процесът по разоръжаване да започне „много, много скоро”. Преговорите ще бъдат оставени в ръцете на държавния секретар Майк Помпео и високопоставени представители на Северна Корея, които ще се срещнат възможно най-скоро.

В документа обаче не се споменават международните санкции и няма нито дума за тяхното премахване. Те обаче са парализирали икономиката на КНДР.

Нищо не беше споменато и за подписването на мирен договор между двете държави. Припомняме, че САЩ и Северна Корея бяха на противоположни страни по време на Корейската война (1950-1953 г.) и на практика все още са във война, тъй като конфликтът беше замразен само със споразумение за временно примирие.

В подписаното споразумение има клауза, която задължава двете страни да възстановят останките на военни затворници, както и на изчезнали по време на войната и да ги репатрират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!