Президентът Тръмп обвини Иран във „фанатичен режим” и отказа да продължи да удостоверява международна ядрена сделка.

„Историята показва, че колкото повече пренебрегваме заплаха, толкова по-опасна е тази заплаха. Агресията на иранската диктатура продължава” каза Тръмп, като обвини правителството на Техеран във „фанатичен режим”, който спонсорира тероризма и изстрелва ракети, които заплашват американските войски и съюзници.

Американският президент отказа да удостовери сделката и ще я отнесе към Конгреса. Така Тръмп ще се консултира със съюзниците си как да промени сделката.Този ход не да означава оттегляне на САЩ от споразумението, но е част от една по-строга стратегия към страната. Конгресът ще има срок от 60 дни да прецени дали да възобнови действието на санкциите на САЩ срещу Иран.

От администрацията на Тръмп са категорични, че искат членовете на Конгреса да приемат нови мерки, които да запазят сделката непокътната, като същевременно да изложат параметри, по които САЩ биха наложили нови санкции, ако Иран наруши споразумението си.

Международните наблюдатели твърдят, че Иран е в пълно съответствие с споразумението от 2015г., с което замрази ядрената си програма. Но  Тръмп каза, че сделката е прекалено снизходителна.

„Иран не живее в духа на сделката, но се възползва от облекчаването на санкциите”, категоричен е американският президент.

За финал Тръмп обяви, че САЩ си запазват правото да напускат сделката по всяко време.

Свързани статии:

НА ЖИВО: Изявление на Доналд Тръмп относно ядрената сделка с Иран

 

Guardian: Тръмп ще накаже Иран, но няма да призовава за санкции, които заплашват ядрената сделка

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук