Доналд Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп - президент на САЩ

На брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп заяви, че Министерството на градоустройственото развитие предоставя незабавно облекчение на наемателите и собствениците на жилища, като спира всички възбрани и изгонвания до края на април. Според него предупрежденията, че равнището на безработица в САЩ може да скочи до 20% поради пандемията от коронавирус не отговарят на истината и икономиката дори не е „близо до тази точка“.

Министърът на финансите Стивън Мнучин предупреди по-рано републиканските сенатори, че безработицата може да достигне 20% без мащабна програма за стимулиране на правителството, което би било повече от два пъти над пиковия удар по време на икономическия спад през 2008.

Мерките на администрацията обещават да надминат по финансови мащаби пакетите за възстановяване от финансовата криза през 2008 година. Служители на Белия дом работят с републиканците в Конгреса по пакет спешни стимули, по силата на който може да бъдат изпратени два чека по 1000 долара на много американци и също така да бъдат отделени 300 милиарда долара за подпомагане на малкия бизнес, за да бъдат избегнати масовите уволнения. Това са споделили двама висши служители на администрацията, съобщи The Hour. Не са взети окончателни решения, но размерът на спасителния план се оформя на 1 трилион долара.

Белият дом все още ще се нуждае от подкрепа от демократите, преди всеки план да бъде вкаран в закон, но много демократи заявиха, че ще подкрепят изпращането на пари на американци, които се борят с плащането на сметки поради икономическото въздействие на вируса. И все пак много нива на преговори остават.

Развиващият се план на разходите на Белия дом може да бъде безпрецедентен по отношение на размера и скоростта на взимането на решение за него. Настоящият план на Тръмп от 1 трилион долара ще се стреми да изразходва 500 милиарда долара за плащания на отделни американци, въпреки че някои хора няма да се класират, ако доходите им са над определено ниво.

Дискусиите на Белия дом с републиканците биха имали за цел договаряне на изразходването на още 50 милиарда долара за подпомагане спасяването на авиационната промишленост и 150 милиарда долара за подпомагане на други сектори, които могат да включват хотели и други. Някои демократи изразиха опасения как могат да се използват тези средства и призоваха за ограничения във фирмите, които получават спешна помощ, за да гарантират, че служителите няма да бъдат уволнени, докато ръководните кадри имат големи бонуси.

Една от целите на решението на Белия дом да изразходва 300 милиарда долара за малкия бизнес ще бъде да помогне на фирмите да продължат да плащат на служителите, тъй като вече има вълна от съкращения, особено в ресторанти и други компании, където бизнесът внезапно беше спрян като милиони американци започнаха да остават вкъщи поради предупрежденията на правителството за заразяване.

Към настоящия момент пакетът не включва някои от големите намаления на данъци, които президентът Доналд Тръмп потърси само преди няколко дни. Служители на Белия дом се отклониха от намаляване на данъците, след като демократите и републиканците до голяма степен се въздържаха от подкрепа за идеята и Тръмп изрази загриженост, че ще отнеме твърде много време, докато тези ползи стигнат до икономиката.

През последните дни служители на Белия дом се напъват да съставят мащабен спасителен план, тъй като голяма част от американската икономика показва признаци на затягане. Много предприятия и училища са затворени, а американците отменят плановете за пътуване, тъй като мнозина избягват ненужните социални контакти.

Вече има повече от 6 000 случая на коронавирус в Съединените щати, а над 1000 нови случая бяха потвърдени във вторник. Очаква се икономическите и здравните проблеми да продължат с месеци. За да не допусне проблем с консумативите Доналд Тръмп ще задейства закона за производство на продукция с военно предназначение от времето на Корейската война в рамките на борбата с коронавируса.

„Ще задействаме закона за производство на продукция с военно предназначение… ще подпиша указа веднага след пресконференцията“, каза държавният глава пред журналисти в Белия дом.

Законът позволява на президента да разшири производството на определена продукция за целите на националната сигурност. Той разрешава на държавния глава да установява контрол на сектори от гражданската икономика и да увеличава производството, преразпределяйки основните ресурси, а също така да въвежда контрол върху цените.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ е нараснал до 6496 души, починали са най-малко 114 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!