Доналд Тръмп, САЩ, мита
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът изрично заплашва да удари Иран „така, както никога досега не е бил удрян“, ако режимът провокира САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи объркващо описание на своите външнополитически приоритети като главнокомандващ – настоявайки, че работи за прибирането у дома на американските войници, но и предупреждавайки, че САЩ може скоро да влезе в нови военни конфликти, съобщи „Политико“.

„Опитвам се да се измъкна от войните. Но може също да се наложи да влезем и във войни. Нали? Може да се наложи да влезем във войни “, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

„По-добре сме подготвени от всякога”, продължи той. „Ако Иран направи нещо, те ще бъдат ударени, като никога досега не са били удряни. Искам да кажа, че имаме неща, които разглеждаме.“

Забележките на президента идват, когато администрацията му се сблъсква с ескалиращото напрежение в Близкия изток и се ориентира към нови движения на войските в региона.

Въпреки изтеглянето на американските войски от Сирия и кампанията на Тръмп, обещаваща да спре участието на САЩ в „безкрайни войни“, министърът на отбраната Марк Еспер обяви по-рано този месец, че администрацията ще разположи допълнително американски войски в Саудитска Арабия, за да помогне за защита на кралството от режима на Иран.

Дипломатическите отношения между Вашингтон и Ислямска република се разпадат все повече поради решението на Тръмп миналата година да изтегли САЩ от многонационалната ядрена сделка от 2015 г. и непрекъснатото затягане на санкциите срещу Техеран отчасти провокира актове на иранска агресия около Персийския залив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!