Тръмп, реч, Китай

Съединените щати налагат нови мита на стоки от Китай за стотици милиарди долари.

Въпреки продължаващите и в момента търговски преговори във Вашингтон, митата обявени от Доналд Тръмп влизат в сила в 7:01 часа (българско време).

Съединените щати и Китай се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на избухналата преди 10 месеца търговска война, но изглеждат далеч от постигането на сделка.

След като миналата седмица Китай промени редица договорени точки в проектодоговора, Доналд Тръмп изпълни заканата си и вносни стоки от Китай за САЩ на стойност 200 милиарда долара ще бъдат обмитяване вместо с 10 процента, с 25 на сто.

Потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки ще бъдат сред най-засегнатите.

Американският президент обаче не смята да спре дотук.

В четвъртък той каза, че „подготвя документацията“ за обмитяването на вносни стоки от Китай на стойност 325 милиарда долара, които до сега не са засегнати от митата и контрамитата.

Тръмп казва, че ще им наложи 25% мито.

Китай призова Съединените щати да помогнат сделката да бъде спасена и казаха, че въпреки употребата от американците на думи като „отмятане“ и „предателство“, те остават решени да преговарят.

В сряда „Ройтерс” показа колко голяма е разликата в позициите на двете страни, след като в проектодоговора, изпратен за одобрение в Китай, бяха нанесени много корекции.

В седем глави от споразумението Китай изтрили задълженията да променят законите си, за да отговорят на недоволството на Съединените щати, довело до търговската война.

Тези промени включват основните проблеми като кражбата на американска интелектуална собственост и търговски тайни, принудата американски компании да разкриват технологиите си, ако искат да работят в Китай, правилата на конкуренция, достъпа до финансови услуги и манипулирането на курса на китайската валута.

Премахването на законово обвързващия език на проектодоговора е директен удар по основната цел на водещия преговарящ от американска страна Робърт Лайтхайзър.

В сряда Доналд Тръмп каза пред свои привърженици във Флорида, че „Китай са развалили сделката“ и се закани, че няма да отстъпи.

Данните сочат, че търговския дефицит на САЩ с Китай е на най-ниските си нива от 5 години, което вероятно ще окуражи Тръмп да продължи протекционистката политика, коментират западните медии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук